Hercegovina gori a Baja pjeva

dodik-pjeva-1-735x400.jpg

Hercegovina gori a Baja pjeva

I dok Hercegovina gori, veliki Baja pjeva i zabavlja narodne mase pod šatrama glumeći dvorsku ludu. Time još jednom jasno pokazuje da mu je do Hercegovine stalo koliko do preklanjskog snijega, i da mu je važno samo da namještenim tenderima preko Lakia Lučiana Petrovića svakog mjeseca cure milioni iz HET-a i Elektroprivrede u Laktaše, u njegov i džepove njegovih kumova tajkuna, raznih Stankovića, Kaldera, Čičića.. Okupatori se Hercegovine sjete i svakog drugog oktobra, kad od naivnih Hercegovaca traže glasove i podršku kako bi ih još više ponižavali, pljačkali i raseljavali..

Prosto je nevjerovatno da ni poslije 3 mjeseca na jug Hercergovine nije stigla nikakva pomoć od Republike, i da nijedan vatrogasac i vozilo iz drugih krajeva nije došlo da bar simbolično pomogne umornim vatrogascima, pruži moralnu podršku. Okupatorska vlast, predvođena bahatim nasilnikom i uzurpatorom iz Laktaša, po ko zna koji put prema Hercegovini ophodi kao zla maćeha, i još seHercegovcima ruga u lice tvrdeći da sami podmeću požare kako bi porasla trave. Da li se pomračeni um nekad bar zapita kako to bijedno žive njegovi podanici pa su primorani da pale požare zbog pelima i trave, i da li stilom života više podsjećaju na Bušmane, Tuarege i saharska nomadska plemena nego evropsku civilizaciju?

Pitanje je ko i kako može pomoći Hercegovini kad je sve uništeno, razoreno i opljačkano. Nebeski narod sa Dodikom ima nebeske robne rezerve, pa sve i da maćehinska Vlada nesrećne marionete Željke Cvijanović, koja takođe glumi dvorsku ludu smijući se sama sebi kao lud na brašno, ima dobru volju da pomogne pitanje je odakle bi i kako poslala koju konzervu mesnog nareska i tunjevine vatrogascima. Nebeske robne rezerve Srpske vazdigle su se u oblake skupa sa Farmalendom, nevesinjskim Planinskim dobrom, raznim Vučenovićima i Vučetićima, a Vlada je toliko dužna dobavljačima da se penzioneri lakše upisuju u teku u prodavnicama nego što će neko ozbiljan Vladi isporučiti robu jer znaju da je bandit Tegeltija bez reketa neće platiti godinama.

Najtužnije je što su i nakon najvećeg požara spržena trava i šuma u Hercegovini zeleniji i u boljem stanju nego naša napaćena otadžbina koju je Dodik pretvorio u sprženu, zaduženu i rijetko naseljenu zemlju. Najnoviji bahati udari na revizore su poslednji ekseri u naš posmrtni kovčeg, jer režim okupiranjem policije, pravosuđa, javnih medija, revizora i ostalih institucija siječe stablo i grane na kojima počiva Republika Srpska. Mafija je zarobila institucije svojim korumpiranim kadrovima kako bi nekažnjeno mogla da radi šta hoće, što je oslabilo Srpsku čija snaga mora počivati isključivo na jakim institucijama i profesionalnim odgovornim službenicima. Udari na Šnjegotu i revizore treba da ugase i preostale malobrojne institucije koje još nisu potpuno uništene, te postepeno ugasi poslednje džepove otpora mafiji i nakaradnom sistemu.

Iskreno se u Boga nadam da će narod napokon skinuti povez sa očiju, progledati i realno sagledati svijet oko sebe, a rikanje volova pod šatrama prvo se pretvoriti u labudovu pjesmu, a potom i rekvijem za režim, koji treba da gori u paklu baš kao što Dubočani, Veličani, Dubljani i ostala hercegovačka sela gore poslednjih dana i mjeseci.

Nebojša Vukanović