palpal

Hercegovcima srećan i blagosloven vladika Dimitrije

Blagoslov i velika milost Božija pala je na Hercegovinu tri dana uoči Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, zaštitnika zemlje Humske. Novi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je veliki podvižnik i duhovnik, divan čovjek, monah i asketa, i cijela Hercegovina je blagoslovena izborom dobrog i velikog čovjeka za njenog duhovnog pastira.

Novi hercegovački vladika Dimitrije Rađenović porijeklom je iz Crne Gore, iz Paštrovića i okoline Budve. Jeromonah Dimitrije već 15 godina je u bratstvu manastira Tvrdoš, dobar je poznavalac Hercegovine i dobro je upućen u sve prilike. Svi koji ga poznaju saglasni su da Hercegovina je Hercegovina blagoslovena izborom skromnog podvižnika i duše od čovjeka  za novog vladiku zahumsko-hercegovačkog, i nema sumnje da će sa njim početi duhovni i moralni preporod.                                                                   

Zahvaljujem se arhijerejima naše Svete Saborne i Apostolske Crkve što su uslišili brojne apele i molitve, i usuđujem se reći donijeli veliku i važnu odluku u pravom trenutku. Najiskrenije, bez imalo zadrške i cinizma, bivšem vladici Grigoriju Duriću želim puno sreće i uspjeha u rukovođenju njemačkom i frankfurtskom Eparhijom, i nadam se da će iz svega izvući pouke.                                                                        

Svima je poznat naš desetogodišnji vatreni sukob, ali ne želim da likujem i odluku Sabora ne doživljavam kao ličnu pobjedu Davida protiv Golijata na Dan pobjede. Mnogima je jasno da su brojna pisma, dokumenti i apeli upućeni patrijarhu, Sinodu i arhijerejima dovela do rasprave na Saboru i ovakve odluke, ali sada je najvažnije da se u Hercegovinu vrati neophodni duhovni mir, povjerenje i zaustave nepotrebne podjele među narodom i vjernicima.

Još jednom želim da novom vladici Dimitriju poželim puno sreće, zdravlja i uspjeha u upravljanju Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

 

 

Nebojša Vukanović