Херцеговачки ктитори Куртовићи у Мачви

Већина Херцеговаца чула је за Тода Куртовића, једног од челника Комунистичке партије до почетка 90-их, али мало их зна да су Куртовићи, поријеклом Херцеговци, били велики трговци, ктитори и добротвори у Мачви. Недавно сам посјетио манастир Петковица, смјештен између Лознице и Шапца, који је саграђен у 13-ом, а обновљен у 19-ом вијеку.

Манастир је посвећен Светој Параскеви, а грађен је у вријеме краљице Наталије, у вријеме док је недостојни краљ Милан Обреновић утекао у Беч а син Александар био малољетан. Ктитор манастира је Јосиф Куртовић, један од најбогатијих трговаца и Мачвана из тог времена, а који је рођен у Херцеговини, у околини Требиња, а као дјечак одселио се у Шабац. У манастиру немају подаци о ком се селу ради, а врло вјероватно је то село Зачула у Требињској шуми.

Манастир Петковица је женски манастир, а споменици око њега, као и околним селима, са плочама на којим пише Грујичић, Вучковић, Херцеговчевић, говоре да су се многи Херцеговци населили у ове крајеве.

Куртовићи, исељеници из Аргентине, средином 30-их година прошлог вијека саградили су у родном селу Зачули у Требињској шуми Цркву посвећену светом Јеремији. Црква је саграђена уочи Другог свјетског рата, у њену градњу уложено је 320 волова. Нажалост минирала је Хрватска војска у последњем рату током агресије и окупације 1992. године.

Црква светог Јеремије изграђена од камена, била је умањена копија Грачанице, и једна од најљепших православних цркава у Требињској шуми. Нажалост прелијепа задужбина породице Куртовић, изграђена од клесаног камена, још није обновљена

 

Небојша Вукановић