palpal

Herceg TV ponovo mijenja vlasnika

Herceg_TV_logo.png

Herceg TV ponovo mijenja vlasnika

Poslije 3 godine, Herceg televizija ponovo mijenja vlasnika. Prema našim saznanjima vlasnik Herceg TV Drago Papović prodao je jedinu regionalnu hercegovačku televiziju, a novi stvarni vlasnik prema našim saznanjima je gradonačelnik Trebinja i generalni sekretar SNSD Laki Lučijano Petrović. Naravno da Petrović neće formalno biti vlasnik, već će se ona voditi na neku firmu i lokalnog tajkuna koga kontroliše Petrović. Informacije i detalji o prodaji Herceg Tv još su obavijene velom tajne, ali bi javnost narednih dana trebala da bude upoznata sa prodajom i promjenom uredničke politike. Papović je u jesen 2014. godine kupio Herceg Tv u stečaju, a prema našim saznanjima sada je prodao za nešto manje od milion maraka.

Herceg TV je mala lokalna televizija koja ima svega 4 stalno zaposlena radnika, te nešto honoraraca i radnika na Ugovoru o djelu. Do jeseni 2016. Herceg TV je poprilično objektivno i detaljno informisala javnost o dešavanjima u istočnoj Hercegovini, imala dobar tim mladih novinara, pratila politička zbivanja i imala više informativnih emisija u vlastitoj produkciji. Uoči lokalnih izbora 2016. Papović je od grada Trebinja kupio plac u blizini nove autobuske stanice sa ciljem da pravi novu poslovno-stambenu zgradu u koju bi bila premještena Herceg TV, planirana je nabavka nove opreme i proširenje aktivnosti. Ipak Papović je pao u nemilost nove vlasti i kradonačelnika Luke Petrovića, prije svega zbog emitovanja humorističke emisije „Nijesam ja od juče“ sa lokalnom tematikom, pa je odluka o prodaji placa Herceg TV i dozvola za gradnju poništena. Poslednju godinu dana Herceg Tv je značajno smanjila obim informativnog programa i praćenje političkih dešavanja u Hercegovini, a očito da je Papović bio pod velikim pritiskom jer zbog političkog uticaja nije imao puno oglašivača, i bio je primoran da se povuče iz medijskog biznisa i proda Herceg TV novim vlastima grada Trebinja.

Herceg TV osnovao je kontraverzni Mato Uljarević, trenutni profesor na Građevinskom fakultetu u Banjaluci i bivši vlasnik Neimarstva koji je uništio što je dotakao, pa je i Herceg Tv, kao i sve ostale njegove firme, otišla u stečaj. Regionalna televizija je veoma važna za Hercegovinu, ali zbog slabe i kontrolisane privrede teško da neko može da duže vremena normalno radi i odoli političkim pritiscima. Sigurno je da će nakon prodaje doći do potpuno promjene uređivačke politike Herceg TV, koja će postati partijska televizija SNSD-a i kopija RTRS-a, i poput većine lokalnih portala veličati lik i (ne)djelo kradonačelnika Petrovića i aktuelnog režima.

Nebojša Vukanović