Хајка на Марка Радоја и уреднике БХРТ

Уредник Информативног програма БХРТ-а Марко Радоја јутрос је пријавио полицији пријетње које је добио протеклих дана. Против Радоја и Пејке Медић, представника српског народа који су недавно именовани за уреднике на Телевизији и Радију БиХ, покренута је права хајка због тога што настоје да професионализују и избалансирају програм Јавног сервиса Босне и Херцеговине да ради у интересу свих грађана, а не у интересу неких паралелних структура и једног од три конститутивна народа.

Последњих дана Радоја је добио велики број пријетњи, и против њега се води права хајка на сарајевским порталима, само зато што је инсистирао на договору који је постигнут на састанку редакције БХРТ-а да новинари буду професионалци и неутрални, и да на себи не носе никаква обиљежја током извјештавања. Радоја се противио да водитељи Дневника и новинари са терена носе цвијет Сребренице, али је договор изигран када су Никола Марковић и уредник Специјалних програма БХТВ Бењамин Бутковић, самовољно вршили велики притисак на новинаре и тражили да током укључења у програм носе цвијет Сребренице. Због самовоље и кршења Статута БХРТ-а, Радоја је тражио да га синоћ на крају Дневника не потпишу као уредника Информативног програма јер није имао контролу над садржајом који се емитује. Након тога је напустио редакцију и БХРТ-а.

Све невине жртве последњег рата треба поштовати, и не треба правити разлику између страдања недужних цивила у Сребреници, Братунцу, Подрињу, Сијековцу, Великој Кладуши или Крајини.

На БХРТ-у има више представника осталих (14%) него Срба (свега 11%), и Радоја недавно именовани уредници и чланови Управног одбора покушавају да направе баланс у односу између броја запослених радника,  али и програму и темама које се обрађују. Ове године по први пут БХРТ је уживо извештавао са обиљежавања страдања Срба у Братунцу, а некима на БХРТ се нимало није допала одлука уредника Информативног програма БХРТ да једна репортажна кола пошаље у Братунац, а друга у Бања Луку на праћење скупа Правда за Давида.

Због свих дешавања ситуација у редакцији БХРТ-а последњих дана је напета, а о свему би требало да заузме став и Управни одбор, на сједници која је заказана за понедељак. Члан УО Данијела Шаренац упутила је писмо свим уредницима и члановима УО БХРТ и упозорила на кршење Статута и самовољу појединаца.

Значајну улогу у свему имају моћници и паралелне структуре, блиске обавештајним структурама, које желе из сјенке да контролишу рад и извештавање БХТВ-а. Појединци треба да схвате да БХРТ није ничија прћија већ Јавни сервис свих грађана који плаћањем претплате финансирају рад. Убеђен сам да ће упркос пријетњи а и снажним притисцима, Марко Радоја истрајати у борби да подигне стандарде, додатно професионализују и направи објективнији Јавни сервис БиХ. Чињеница да је за само неколико мјесеци повећао гледаност Дневника и Информативног програма говори да је на правом путу.

 

Небојша Вукановић