Hajka na Marka Radoja i urednike BHRT

Urednik Informativnog programa BHRT-a Marko Radoja jutros je prijavio policiji prijetnje koje je dobio proteklih dana. Protiv Radoja i Pejke Medić, predstavnika srpskog naroda koji su nedavno imenovani za urednike na Televiziji i Radiju BiH, pokrenuta je prava hajka zbog toga što nastoje da profesionalizuju i izbalansiraju program Javnog servisa Bosne i Hercegovine da radi u interesu svih građana, a ne u interesu nekih paralelnih struktura i jednog od tri konstitutivna naroda.

Poslednjih dana Radoja je dobio veliki broj prijetnji, i protiv njega se vodi prava hajka na sarajevskim portalima, samo zato što je insistirao na dogovoru koji je postignut na sastanku redakcije BHRT-a da novinari budu profesionalci i neutralni, i da na sebi ne nose nikakva obilježja tokom izvještavanja. Radoja se protivio da voditelji Dnevnika i novinari sa terena nose cvijet Srebrenice, ali je dogovor izigran kada su Nikola Marković i urednik Specijalnih programa BHTV Benjamin Butković, samovoljno vršili veliki pritisak na novinare i tražili da tokom uključenja u program nose cvijet Srebrenice. Zbog samovolje i kršenja Statuta BHRT-a, Radoja je tražio da ga sinoć na kraju Dnevnika ne potpišu kao urednika Informativnog programa jer nije imao kontrolu nad sadržajom koji se emituje. Nakon toga je napustio redakciju i BHRT-a.

Sve nevine žrtve poslednjeg rata treba poštovati, i ne treba praviti razliku između stradanja nedužnih civila u Srebrenici, Bratuncu, Podrinju, Sijekovcu, Velikoj Kladuši ili Krajini.

Na BHRT-u ima više predstavnika ostalih (14%) nego Srba (svega 11%), i Radoja nedavno imenovani urednici i članovi Upravnog odbora pokušavaju da naprave balans u odnosu između broja zaposlenih radnika,  ali i programu i temama koje se obrađuju. Ove godine po prvi put BHRT je uživo izveštavao sa obilježavanja stradanja Srba u Bratuncu, a nekima na BHRT se nimalo nije dopala odluka urednika Informativnog programa BHRT da jedna reportažna kola pošalje u Bratunac, a druga u Banja Luku na praćenje skupa Pravda za Davida.

Zbog svih dešavanja situacija u redakciji BHRT-a poslednjih dana je napeta, a o svemu bi trebalo da zauzme stav i Upravni odbor, na sjednici koja je zakazana za ponedeljak. Član UO Danijela Šarenac uputila je pismo svim urednicima i članovima UO BHRT i upozorila na kršenje Statuta i samovolju pojedinaca.

Značajnu ulogu u svemu imaju moćnici i paralelne strukture, bliske obaveštajnim strukturama, koje žele iz sjenke da kontrolišu rad i izveštavanje BHTV-a. Pojedinci treba da shvate da BHRT nije ničija prćija već Javni servis svih građana koji plaćanjem pretplate finansiraju rad. Ubeđen sam da će uprkos prijetnji a i snažnim pritiscima, Marko Radoja istrajati u borbi da podigne standarde, dodatno profesionalizuju i napravi objektivniji Javni servis BiH. Činjenica da je za samo nekoliko mjeseci povećao gledanost Dnevnika i Informativnog programa govori da je na pravom putu.

 

Nebojša Vukanović