palpal

Hadži Karađorđe

Nedavno sam objabio putopise sa putovanja trebinjskih funkcionera na hadžiluk u Izrael, jer oni nisu željeli da napišu kratku razglednicu sugrađanima, te najavio da će oni postati hadžije. Zavjet šutnje je nastavljen, i gradski moćnici još nisu javnosti dali odgovor ko je finansirao putovanje, i koliko su novaca iz gradskog budžeta potrošili na te namjene!?

Prvi dvorski novinar i Lukina desna ruka, Karađorđe Bjelaković, već se na Lukinoj TV potpisuje kao direktor, glavni i odgovorni urednik Hadži Đorđe Bjelaković. Nekada su na hadžiluk išli ugledni, učeni i poštovani ljudi, a danas, u potonja vremena, idu neškolovne moralne nakaze.

Ovaj mali detalj dovoljno govori o mentalnom sklopu Karađorđa Bjelakoviću, ali i Luke Petrovića koji se umjesto obrazovanim i sposobnim okružio neškolovanim, nemoralnim i nesposobnim, čast izuzecima poput Dragoslava Banjka, Marka Rikala i još nekolicine.

Luka se po povratku iz Izraela preobratio na funkciji, i umjesto gradonačelnika postao direktor Elektroprivrede, a ne znamo koliko je na to uticao hadžiluk i produhovljenje. Ostaje da se vidi da li će promijeniti ružne navike, i da li će formalno postati Hadži Luka Petrović, kao njegov pobratim i desna medijska ruka Hadži Karađorđe.

 

Nebojša Vukanović