palpal

Hacijenda je moja Otadžbina

Vlast i moćnici ne snalaze se pod pritiskom i prave brojne gafove, a juče se, kao rijetko do sada, na sjednici Skupštine grada Trebinja žestoko isprovaljivao don Luka Lučijano Petrović, gen-sek Partije na zadatku odbornika i direktora Elektroprivrede Republike Srpske.

Pored tvrdnje da su Dubrovčani u panici jer će neimar i investitor Luka zatvoriti Zračnu luku Čilipi, te da studenti mogu mjesec dana da prežive u Novom Sadu sa 75 maraka i da je 100 maraka stipendije dovoljno za pristojan život, ostaće zapamćen i po izjavi kako je hacijenda sa bazenom na Zagori njegova Otadžbina stara 280 godina.

Đura Jakšić pjevao je o Otadžbini Srbina, ne sluteći da će ga poslije 150 godina citirati korumpirani političari, koji patriotizam mjere veličinom bazena i hacijende, nastale na muci naroda i obespravljene sirotinje.

Iako su do rata na Zagori njegove kuće, ne samo štale i pomoćni objekti, bili pokriveni slamom, kao što je do danas na objektima u kojima je rođen otac Dražena i Aleksandra Petrovića, vidno iznervirani Luka tvrdi da je kompleks na Zagori nastao vrijednim radom 15 generacija Petrovića koje se kuće 280 godina!?

Čudno je samo kako se vijekovima kuće na Zagori, skoro 300 godina, a lani je tvrdio da se njegovi Petrovići kuće u Beogradu 150 godina, kad sam otkrio njegove tajne stanove i apartmane na Zvezdari i Vračaru, i da su njegovi prvi poslije Karađorđa ušli u Beograd!

Ne znam što je Laki puno nervozan, i kako ga je Đorđe Vučinić tako snažno pogodio istinom da mu je i danas, nakon (ne)prespavane noći i jutra, dobacivao najmanje 10 puta na nastavku burne sjednice Skupštine grada Trebinja. Nervoza je dobar znak i pokazatelj stvarnog stanja, straha i slabosti lažnih moćnika.

Stara poslovica, koja vjerno opisuje stanje u društvu i Trebinju, ali i cijeloj Republici Srpskoj, kaže „silom pr.., a rđom smrde“!

 

Nebojša Vukanović