Гужве после експеримента са народом

До прије само неколико дана власти Републике Српске и Србије су кротиле народ, затварале га у велике торове, плашили људе свакодневним бомбардовањем са телевизије и писале казне ако неког пронађу на улици током полицијских дана и часова. Народ је свјесно држан у страху, као да је дио неког великог Орвеловог експеримената, а Вучић је ишао тако далеко да је тврдио да неће бити мјеста на Лешћу и осталим гробљима да се сахране мртви, што је до сада невиђено и брутално поигравање са цијелим народом.

Преко ноћи све се промијенило, као да је корона вирус имао неки одређен рок трајања, па се из колективног затвора прешло на масовна окупљања и нормално функционисање. Тако је масовна дружења почео и чувени др Кон, који је иначе често мијењао мишљења, прије пандемије тврдио да вирус није опасан а онда био већи Вучић од самог Вучића, плашио народ и говорио како су грађани недисциплиновани јер би понеко провирио кроз прозор.

Данас Кон, иако у озбиљним годинама које спадају у ризичну групу, сједи у башти београдских кафића међу великим бројем људи, ради све супротно од оног што је говорио грађанима Србије протеклих мјесеци.

И аутобуси ХЕТ-а јутрос су били препуни радника, који су стајали у гужби између сједишта возећи се на посао, док је на сједиштима писало упозорење да се држи прописна дистанца између људи, што никако није у складу са мјерама, препорукама, спужвама и притисцима командата др Мика Коцкалонеа.

Вирус није нестао преко ноћи, као да има неки вијек трајања па се повлачи у тачно одређено вријеме. Број заражених и преминулих данас је много већи него када је увођено ванредно стање, карантин, полицијски час. Какав је то чудан кантар власти која сада каже да је све ок, можемо се окупљати у кафићима и живјети релативно нормално, а прије 7 или 15 дана су нас све затварали у гета, а тада је било је мање нових регистрованих случајева особа заражених корона вирусом?

Организовано застрашивање и  сулуди потези власти у Србији прелили су се и у Републику Српску, јер Додик у кризној ситуацији само копира Вучића како би имао неки алиби пред грађанима, а вријеме и резултати показују да су многи потези, од увођења ванредног стања и полицијског сата, застрашивање до затварање народа у тор били погрешни, или је све можда имало неке прикривене намјере и били смо дио великог експеримента како би власти могле да знају колико далеко могу ићи у стезању и тлачењу народа.

Пандемија је многе ствари избацила на површину, показала да смо таоци у рукама неозбиљних и неодговорних дилетаната, и са нам пријети катастрофа ако не направимо велики заокрет и не уозбиљимо се као народ и друштво.

 

Небојша Вукановић