palpal

GUBITAK RiTE Ugljevik 22 MILIONA KM

Gubitak RiTE Ugljevik 22 miliona maraka.jpg

RiTE Ugljevik u minusu 22 miliona za prvih 6 mjeseci

Rudnik i termoelektrana Ugljevik u prvih 6 mjeseci ove godine ostvarilo je nagativan finansijski rezultat i poslovni gubitak od čak 22 508 673 marke!? Prošle godine u prvih 6 mjeseci poslovni gubitak je iznosio 7 465 212 maraka, a ove godine je utrostručen čime su oboreni svi crni rekordi. Da bi prikrili i ublažili katastrofalne rezultate rada i poslovanja, čelnici RiTE Ugljevik su iskazali navodne prihode od pozitivnih kursnih razlika od 1,3 miliona KM, dok su lani iznosili svega 100 000 KM, pa ukupan gubitak iz redovne aktivnosti iznosi 21 milion maraka.

Poslovni prihodi u prvih 6 mjeseci 2017. godine iznosili su 50 480 837 maraka, i manji su za 9 200 000 Km u odnosu na isti period prošle godine. Sa druge strane poslovni rashodi dostigli su skoro 73 miliona maraka, i veći su sa 6,4 miliona u odnosu na prvih 6 mjeseci 2016. godine. Najveći izdaci su za troškove plata, zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda zaposlenim koji iznose skoro 32 miliona maraka za pola godine, i veći su za 5 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Prvog jula ove godine počeo je kapitalni remont bloka vrijedan 40 miliona maraka, zbog čega će RiTE Ugljevik biti 3 mjeseca van pogona sve do početka oktobra, i za očekivati je da negativan poslovni rezultat bude više puta uvećan. Ako je za 6 mjeseci neprekidnog rada Termoelektrana Ugljevik imala poslovni gubitak od 22 miliona, za 3 mjeseca remonta dok nema proizvodnje i prihoda biće najmanje još 15 miliona maraka novog gubitka za plate zaposlenih, jer se mjesečno za troškove zarada i naknada izdvaja više od 5 000 000 maraka. Sada je već izvjesno da će 2017. godina biti najteža za RiTE Ugljevik od njenog osnivanja, i pitanje je kako će se preduzeće oporaviti od milionskih gubitaka koji se iz godine u godinu povećavaju?

Zanimljivo da je RiTE Ugljevik polugodišnji Finansijski izvještaj objavio tek nakon što smo upozorili Banjalučku berzu da Elektroprivreda Republike Srpske i njena proizvodna preduzeća kriju Finansijske izvještaje, a od portparola Banjalučke berze dobili odgovor da su javna preduzeća opomenuta da krše zakon. Gubitak HE Višegrad za prvih 6 mjeseci iznosio je oko 4,3 miliona maraka, RiTE Ugljevik 22 miliona, a minus Elektrokrajine i Elektrohercegovine iznosi 1,7 miliona maraka. Elektroprivreda RS, RiTE Gacko, Hidroelektrane na Trebišnjici i Hidroelektrane na Vrbasu i dalje ne žele da objave Finansijske izvještaje i prikažu koliki je minus u kasi. Crni rekord u prikrivanju loših rezultata poslovanja drži HE na Vrbasu koje Finansijski izvještaj nisu objavile pune 3 godine, još od 1.8.2014. godine.

Stanje u RiTE Gacko mnogo je teže nego u RiTE Ugljevik, HET je za 6 mjeseci proizveo svega 50% od planirane proizvodnje struje, pa se može pretpostaviti da se negativan rezultat elektro-energetskog sektora Republike Srpske u ovoj godini približava magičnoj cifri od 100 000 000 maraka.
Elektroprivreda Srpske sistem je talac u rukama Mafije koja se razara sistemskom pljačkom, nezakonitim javnim nabavkama i izvlačenjem novaca u partijske crne fondove, džepove moćnika i njihovih tajkuna. Tako se najvažnije strateško javno preduzeće pretvorilo u velikog gubitaša. Uprkos katastrofalnim rezultatima poslovanja ne prestaju malverzacije i nezakonite radnje, iz elektro-energetskog sistema se cijede poslednje kapi kao iz suve drenovine, a o tome ćemo detaljnije pisati narednih dana.

Nebojša Vukanović