palpal

Gubitak HET-a 13 miliona, pad prihoda čak 30 miliona KM

Volio bi da nisam bio u pravu, ali nažalost predvidio sam tačno da će najgora Uprava u istoriji HET-a na čelu sa generalnim direktorom Gordanom Mišeljićem, izvršnim direktorima Ilijom Tamindžijom i Ljubom Vukovićem, napraviti najlošiji rezultat za 50 godina postojanja i rada HET-a. Hidroelektrane na Trebišnjici završile su poslovnu 2019. godinu sa gubitkom od 13 067 475 KM! Gubitak u prvih 6 mjeseci 2019. godine bio je veći od 10 miliona maraka, pa se može pretpostaviti da je realan minus mnogo veći od iskazanih 13 miliona maraka jer su ga vjerovatno smanjili i prikrili raznim matematičkim akrobacijama.

To se može naslutiti i iz podatka da su prihodi HET-a u 2019. godini smanjeni za čak 30 miliona maraka u odnosu na 2018. godinu, i pali su sa 69 na svega 39 miliona maraka.

Nažalost drastičan pad prihoda, koji su gotovo prepolovljeni, nije doveo do drastičnog smanjenja rashoda i nepotrebnih troškova, novac se i dalje bahato troši i baca na gluposti, između ostalog samo zatvoreni bazen HET će koštati preko 20 miliona maraka.  Uskoro ću Finansijski izvještaj HET-a i Elektroprivrede Republike Srpske za 2019. godinu detaljnije analizirati u video kolumni, da narod vidi gdje se i kako baca novac i u kakav ambis vodi ova Uprava.

Ništa bolje stanje nije ni u Rudniku i termoelektrani Gacko, koji je 2019. godinu završio sa gubitkom od 13,5 miliona maraka, većim nego HET!? Rudnik i termoelektrana Ugljevik su sa minuom od 4,5 miliona maraka završile prošlu godinu, a obje javne termoelektrane su u kreditima i dugovima do guše.

Uprkos činjenica da su samo ova 3 proizvodna preduzeća poslovala sa više od 30 miliona maraka gubitka i da je elektro-energetski sistem na konjenima, trebinjski čarobnjak Hudini, direktor Elektroprivrede Republike Srpske don Laki Lučiano Petrović, hvali se kako je tobože Elektropriivreda Republike Srpske sa njim na čelu prošlu godinu završila sa najboljim rezultatima u istoriji i rekordnom dobiti od 33 miliona maraka. Navikli smo da masno i krupno laže, ali ga u zanosu baš pretjera, verovatno sa ciljem da lažima i hvalisanjem parira na udarce i prozivke bivšeg prijatelja Rodoljuba Draškovića.

Uskoro više detalja o gimnastici u matematici trebinjskog Hudinija, drskog i beskrupuloznog iluzioniste i manipulatora don Lakija Lučijana, te njegovih najbižijih saradnika, Mika Kockalonea i Ilije Kaponea, čiji su partijski drugovi u Nevesinju organizovali predizbornu žurku u doba pandemije, sve sa pratećim video prilogom prigodne zabave uz domaću jagnjetinu u restoranu zamjenika načelnika opštine Nevesinje i visokog funkcionera SNSD-a Milutina Samardžića.

 

Nebojša Vukanović