Grigorijeva diplomatija i iskušavanje Luke

Luka i vladika.png

Grigorijeva diplomatija i iskušavanje Luke

Trebinjski vladika, dubrovački biskup i banjalučki senator g-din Grigorije krenuo je u živu diplomatsku aktivnost. Nakon što ga je Milorad Dodik postavio za senatora, vladika je u Trebinju organizovao skup na koji je pozvao i Vuka Jeremića, opozicionog kandidata za predsjednika Srbije, ali i Vučićeg savjetnika i specijalnog izaslanika Vladimira Božovića. Hercegovački vladika tako nastavlja svoju staru praksu da mudro teči i igra na sve lopte, sarađuje sa svim političarima koji su na vlasti ili bi mogli doći na važnu funkciju. Vladika nikada nije uspio do kraja izgladtiti odnose sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koga je žestoko izvrijeđao nazvavši ga neškolovanom benom, pa je dovođenjem Jeremića i Božovića prvi bacio kocku i odigrao na kartu da Nikolić vrlo vjerovatno neće biti kandidat SNS-a na predstojećim predsjedničkim izborima.

Vladika će se sutra, prema našim saznanjima iz dobro obavještenih izvora, sastati i sa američkom ambasadorkom Morin Kormak, ali je pitanje da li će javnost biti o tome obavještena. Grigorije je postao važan politički faktor nakon velikog zaokreta i promjene imidža neposredno nakon povratka iz Vašingtona aprila 2005. godine. On je tada javno pozvao Radovana i Ratka da se predaju, čelnicima SDS-a da promijene ime stranke, te izgladio nesporazume sa Dodikom pa je logično da sutra bude jedan od domaćina važnom gostu.

Dolazak američke ambasadorke u Trebinje je veliko iskušenje za gradonačelnika Lučana. Laki ne zna da li da se kao ministar zdravlja Dragan Bogdanić tajno sastanke sa ambasadorkom ili da ostane vjeran svom mentoru i izbjegne g-đu Kormak, čime bi poslao jasnu poruku. Poput Orrla Zmajevića u filmu „Iskušavanje đavola“ Živka Nikolića, i Luka se nalazi na ivici noža i velikim mukama koji potez bi trebao da povuče. Dobro se hvalio godinama kako je Trebinju skinuo američke sankcije, pa ne bi bilo dobro da ih na mala vrata povrati njegov nasljednik. Politika i vođenje grada puno je komplikovanije od dijeljenja tendera dvorskim firmama u kojima je Laki nepogrešiv, pa se Laki prvi put nalazi na većim iskušenjima.

Odluka američke ambasadorke Morin Kormak da nakon uvođenja sankcija krene u seriju sastanaka sa čelnicima lokalnih zajednica može se nazvati premudrom i genijalnom. Sa jedne strane tako se šalje jasna poruka da sankcije nisu uperene protiv SNSD-a već samo protiv Milorada Dodika, a sa druge strane sastanci sa Dodikovim najbližim saradnicima u trenutku dok on traži da se g-đa Kormak proglasi nepoželjnom osobom u Republici Srpskoj šalju jasnu i nedvosmislenu poruku. Načelnik Foče Radisav Mašić prvo je hrabro probio led, i otvorio oči onima koji nisu željeli jasno da sagledaju cijelu sliku. Biće jako zanimljivo vidjeti kako će se u svemu snaći vladika, Luka i Miljan Aleksić, i kakve će utiske ambasadorke ponijeti iz Hercegovine.

Nebojša Vukanović