palpal

Grigorije traži još 5000 melema da dušu

Nedostojni i svakoj vlasti prepodobni Grigorije ponovo je presavio tabak, i uz pomoć banjalučkog advokata Miljkana Pucara podnio novu Tužbu za duševne boli protiv mene tražeći 5000 maraka za njeno liječenje. Povod za najnovije tužakanje su 3 teksta koja sam objavio na svom blogu u avgustu mjesecu.

Tužba mi je uručena juče, samo nekoliko nedelja nakon pisanja, što je dokaz efikasnosti naših sudova i sudija kada su neki predmeti u pitanju. U svojoj obimnoj Tužbi Grigorije navodi da je častan čovjek koji odgovorno obavlja svoje dužnosti, da se ne bavi politikom i biznisom, jer mu to po crkvenim kanonima nije dozvoljeno, da živi mirnim i povučenim monaškim životom u manastiru, da nosi mantiju a ne neprikladnu civilnu odjeću, te da su činjenice koje iznosim u mojim tekstovima netačne i neistinite. Samo ove tvrdnje, o kojima može svjedočiti svaki Hercegovac, govore o razmjerama licemjerstva nedostojnog vladike.

Sa izrazitim zadovoljstvom sam zaprimio najnoviju tužbu i već sam počeo da spremam odgovor i pripremam materijal za odbranu. U prethodnoj tužbi Grigorije mi je uzeo 5 000 maraka, bez sudskih i advokatskih troškova koje su iznosile dodatnih 3 700 KM, i to zbog postavljenog pitanja u intervjuu sa Salihom Alijagićem, koje su časne trebinjske sudije ocijenile sugestivnim. Po mojim saznanjima to je prvi put u istoriji domaćeg pravosuđa da je neko odgovarao i bio osuđen zbog postavljenog pitanja. Preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni Grigorije mora biti svjestan da ga sada čeka čitav niz zanimljivih iznenađenja, i uvjeren sam da će ovaj sudski spor biti jedan od najinteresantnijih koji su vođeni pred trebinjskim sudovima.

Poslednja Tužba je samo dio velike akcije i kampanje koju Grigorije vodi protiv mene duže vremena, i u koju je uključeno svo sveštenstvo Eparhije, brojni tajkuni, političari, mediji… Grigorije je upregao sve snage, angažovao Službu i medije, naredio čak svim sveštenicima i monasima da o meni besjede nakon molitvi u hramovima, ali rezultat kampanje je ravan nuli, i neprimjerenim ponašanjem samo su mi dodatno povećali ugled i popularnost.

Ponosan sam na činjenicu da jedno oštro pero uspješno parira velikoj mašineriji, novcima i strukturama. Istina i pravda su spore ali dostižne, i ubjeđen sam da ću uz božiju pomoć iz cijele bitke izaći kao pobjednik, a to znači da nedostojni Grigorije neće više nositi mitru, panagiju i ostala vladičanska obilježja, i da svojim neprimjerenim ponašanjem više neće sramotiti sveti tron hercegovačkih episkopa.

S vjerom u Boga, do slobode i konačne pobjede

Nebojša Vukanović