Grigorije i piloti – 4

Kamioni, milioni, avioni odavno su preokupirali misli Grigorija Durića, pa nije ni čudno što od silnih poslova i obaveza nema vremena za post i molitvu, pronađe duhovni mir u manastiru.

Nijedna adresa na Menhetnu nema toliko registrovanih firmi i prometa, kao što je to slučaj sa Vladičanskim dvorom u Mostaru i adresi Konak broj 7. Nažalost sve firme traju kratko, kao mački muž, i vrlo brzo nakon što se provrte miliona maraka tašna-mašna preduzeća misteriozno odlaze u stečaj. Tako su propale i nestale firme „ GP Gemaks Beograd – Mostar“, „Gemaks – BH“, „Eparhijski radio Vidoslov“, „Aktiva D.O.O“..                                                                      

Hercegovački Ikar došao je na ideju da Vlada osnuje preduzeće „Aerodrom Trebinje“, te počne da gradi aerodrom na Zupcima kako se mještani ne bi svađali oko eksploatacije pijeska. Ova suluda ideja velikog vizionara je propala nakon što su bačeni milioni maraka iz budžeta, ali Grigorije nije odustao od namjere da Hercegovinu brzo poveže sa svijetom.

O tome svjedoči i podatak da je u Vladičanskom dvoru u Mostaru, na famoznoj adresi Konak br 7, osnovana firma „VIP aviation D.O.O.“ koja se bavi uslugama avio-taksi prevoza, obuke pilota i panoramskim letenjem sa aerodroma u Mostaru!? Direktor i ove firme, ako i većine ostalih registrovanih u Vladičanskom dvoru, je Vanja Pešut, kontraverzni biznismen i blizak vladikin prijatelj, od koga je Grigorije iznajmio luksuznu rezidenciju po dolasku u Mostar.                                                       

Frapantna je činjenica, koja je navedena u službenim podacima prilikom osnivanja ove firme, je da osnivački kapital iznosi nevjerovatnih 100 miliona maraka (tačnije 100 336 891,00 KM)!? Osnivački kapital je uplaćen po osnivanju firme 12.3.2009. godine, a nije poznato porijeklo ove ogromne sume novca, prevelike čak i za bogate arapske šeike i milijardere sa zapada.                                                                        

Uprkos velikom osnivačkom ulogu, i firma „VIP aviation“ posluje negativno, i iz godine u godinu bilježi gubitke. Skromnost i podvižništvo oduvijek je bila osnova naše Crkve, pa ovoliki novci, a i sam naziv „VIP“, nikako nisu u duhu naše Crkve.                                                                                                  

Hercegovački vladika Grigorije Durić trebao bi javnosti napokon da odgovori na pitanje kakvi su njegovi poslovni odnosi i saradnja sa Vanjom Pešutom, zašto godinama kasne radovi na obnovi Sabornog hrama Svete Trojice na Bjelušinama u Mostaru, gdje su silni novci od brojnih donacija i prodate imovine, i zašto se Vladičanski dvor u Mostaru pretvorio u groblje propalih firmi?

 

Nebojša Vukanović