Грађанска свијест у Француској и дубока кома нашег друштва

Свака част Французима, њиховој грађанској свјести и колективној одговорности. Макрон је послије  вишедневних протеста попустио и одустао од повећања акциза на гориво, и сигурно да ће након овога и он, али и многи други европски лидери, добро размислити и консултовати јавност прије  доношења неких важних одлука. Просјечна нето плата у Француској износи преко 2400 евра, и за њу се може купити 1600 литара горива, а са минималцом од 1 500 евра може се купити преко 1000 литара горива. Повећање акцизе на гориво изазвало је велико незадовољство грађана који су масовно изашли на улице Париза и других градова, блокирали нафтне терминале, сукобили се са полицијом и уздрмала власт и Макрона, који је размишљао да уведе ванредно стање. Горива на већини бензинских пумпи у Паризу нема јер су нафтни терминали блокирани, а чланови Покрета „Жути прслуци“ паралисали су главни град. У нередима и сукобима са полицијом запаљено је 6 зграда и више стотина аутомобила а више од 400 особа је ухапшено.

Французи сматрају да се власт отуђила од народа, да доноси штетне одлуке и одлучили су да изађу на улице, изразе протест и изврше притисак на власти. Дјевојка која клечи на улици и пркоси полицији која је напада воденим топом је слика која је обиљежила протесте, и умногоме подсјећа на кинеског студента који је стао пред тенкове на Тјен Ан Мену 1989. године. Није чудно што су Французи изашли на улице јер је код њих веома изражена грађанска свијест, и још од 1789. они се непрекидно боре да обуздају власт и натјерају је да ради у корист грађана и друштва.

За разлику од Француза, обичан грађанин Српске и БиХ за просјечну плату не може купити ни 400 литара горива, а за минималац једва 200, али опет сви ћуте и нико се не буни. Не само да након повећања акциза на гориво, које су додатно отежале ионако биједан живот, није било већих грађанских протеста, већ су странке које су гласале за повећање акциза, СНСД, СДА и ХДЗ, добиле највише гласова на изборима и награђене од сиромашних грађана које упорно пљачкају. Узроке девијација, психопатологије и колективног лудила је тешко објаснити. Очито да је проблем у подаништву, васпитању, менталитету,образовању и сиромаштву, а не у квалитету животног стандарда. Французи су достојни насљедници својих предака, који се вијековима боре за слободу, братство и једнакост, и навикли су да се буне и устају против власти када она ради лоше. Са друге стране вијекови ропства и упорног трпљења свакојаке тираније, лоше образовање, негативна селекција и масовно исељавање најбољих, створиле су специфичан балкански поданички менталитет који трпи највећа понижења и мазохистички подржава оне који су од њега створили највећу биједу Европе. Очито ће протећи још пуно времена док се на брдовитом Балкану ствари не промијене, и народ не схвати да ријеч министар значи слуга, и да су у уређеним државама службеници слуге народа а не тирјани који га тлаче, понижавају и пљачкају.

 

Небојша Вукановић