palpal

Grad Trebinje promijenio Poslovnik kako bi onemogućili Vukana da prisustvuje sjednici

Grad Trebinje promijenio je Poslovnik o radu i član 104, koji reguliše prisustvo sjednicama Skupštine grada. Više od 20 godina poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću naroda RS, imali su mogućnost da prisustvuju sjednicama lokalnog parlamenta, bez prava odlučivanja, i trebali su o tome samo ranije da obavjeste pismeno predsjednika Skupštine o namjeri da dođu na sjednicu lokalnog parlamenta.

U skladu sa članom 104. Poslovnika, uputio sam Zahtjev predsjedniku Skupštine Dragoslavu Banjku, jer sam se želio obratiti odbornicima tokom rasprave o novom kreditnom zaduženju, jer raspikuće i štetočine namjeravaju uzeti novih 5,5 miliona maraka kredita. Ipak dolazak na sjednicu mi je onemogućen, a Banjak me je obavjestio da je 20-og novembra prošle 2018. godine promijenjeni Poslovnik, i da sada poslanici mogu doći na sjednicu samo ako ih pozove Kolegijum Skupštine grada Trebinja!? Zanimljivo da je Poslovnik promijenjen smo dva dana nakon što je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske, pa je jasno da je cilj vlastodržaca bio da se ja onemogućim da dođem na sjednice i obratim se odbornicima jer ih istina najviše boli, posebno kad se ona javno saopštava.

Izmjene Poslovnika su diskriminirakuće, jer svi građani Trebinja mogu doći na sjednicu lokalnog parlamenta, osim poslanika koji mogu doći isključivo ako ih Kolegijum pozove. Strah životu obraz kralja često, a jasno je da su gradski moćnici zbog straha od mene i istine mijenjali Poslovnik i tako ga okaljali, jer je Trebinje jedini grad u Republici Srpskoj, BiH i regionu u kome narodni poslanici iz grada, kao legitimni predstavnici naroda, ne mogu prisustvovati sjednicama lokalnog parlamenta. Podnijeću novu Apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske, koja će vjerujem biti uspješna kao i prethodna kada sam oborio Lukin reket, i poništiti sporne izmjene Poslovnika. Ipak sporne izmjene Poslovnika i namjere vlastodržaca neće me spriječiti da ukazujem na njihove zloupotrebe i malverzacije, zaduživanja i sulude poteze kojima uništavaju grad i državu.

 

Nebojša Vukanović