palpal

Gorivo u Trebinju skuplje nevjerovatnih 25%

Iako zvuči nevjerovatno da mogu postojati tako velike razlike u cijenama goriva u jednom entitetu i državi, ali neke vrste goriva su čak 25 % skuplje u Trebinju i Herceovini, nego recimo na istim pumpama u Semberiji i sarajevskoj regiji. Tako litra euro-dizela na BPP pumpi u Trnovu trenutno (22.6.2018)  košta 2.08 KM, litra benzina MB 95 2.10 KM, a litra „plina“ TNG je ispod marke, košta svega 0.99 KM, i u dva navrata smanjena je sa 1.09 KM.                                                            

Istovremeno (22.6,2018) litra plina TNG na NIS-ovoj pumpi u Trebinju košta 1,25 KM, što znači da je nevjerovatnih  25% skuplji nego u Trnovu i sarajevskoj regiji? Litra eurobenzina se kreće od 2.24 do čak 2.39 KM, a litra eurodizela od 2.24. KM do 2.35 KM. Slične cijene su i na ostalim benzinskim pumpama u Trebinju, pa tako na pumpi „BEST“ litra eurodizela košta 2.30 KM, benzina MB 95 okrana 2.24, a plina LPG 1,25 KM. Cijene na „NESTRO“ pumpama u Hercegovini su nešto veće u odnosu na ostale privatne pumpe. Upoređujući cijene dolazi se do zaključka da je litra dizela  i benzina u prosjeku veća u Hercegovinu nego ostalim dijelovima Srpske za 16 do 23 feninga,ili  nešto manje od 10%, dok je plin skuplji za 26 feninga i isto toliko procenata!?

I dok je u svim djelovima Republike Srpske nakon protesta građana smanjena cijena goriva za najmanje 5 do 10 feninga, u Hercegovini uopšte nije došlo do korekcije cijena uprkos prepurukama Vlade i ministra Gluhakovića. Očito da je slaba konkurencija i dogovor među monopilistima uzrok ovakvog ponašanja, a pošto država, njene inspekcije i organi ne funkcionišu, osim kada treba maltretirati sirotinju, logično je da gazde međusobnim dogovorom zarađuju dodatnih 20 do 25 feninga po svakoj litri goriva. Poslušni Hercegovci nisu protestvovali i blokirali puteve,  i nažalost su se uglavnom pretvorili u poltrone koji se nikada ne bune i ne bore za svoja prava već čekaju da se neko drugi bori za njih, pa je donekle i logično ovakvo ponašanje i poseban cjenovnik. Osim goriva, i većina namirnicica, komunalija, parkinga je skuplja nego u ostalim djelovima Srpske, a jedino su cijene električne energije svugdje iste, i Hercegovci nemaju nižu cijenu iako proizvode oko 60 % električne energije u Srpskoj. Ako se ovako nastavi, možda se uvođenjem posebne vladine akcize za lojalnost i poltronstvo, i cijena struje u Hercegovini poveća u odnosu na ostatak Srpske, jer magarci su navikli da trpe i vuku sve dok ne lipšu.

 

Nebojša Vukanović