Golijat kapitulirao pred Davidom i Davorom

Milorad Dodik je kapitulirao i istakao bijelu zastavu pred Davorom i pokojnim Davidom Dragičevićem, i to u programu svoje Fabrike mržnje, laži i zla. Upravo je preko ove Fabrike zla Dodik mjesecima satanizovao i kriminalizovao Davora Dragičevića, nazivao ga izdajnikom i stranim plaćenikom, prijetio da će ga nasilno ukloniti sa Trga, njegovog mrtvog sina sa lažnim ujakom proglašavao narkomanom i lopovom, i na kraju je pljunuo sebi u lice i potpisao kapitulaciju.

Samo par dana nakon što je izjavio da će Davora silom ukloniti sa Trga, Dodik je u specijalnom dodatku Dnevnika 2 RTRS-a uputio javno izvinjenje Davoru Dragičević, za uvrede, prijetnje i napade iz prethodnog perioda. Nekada goropadni Golijat preko noći se pretvorio u malog miša, koji ponizno kleči i traži oprost pred čovjekom koji je postao simbol otpora mafiji, i koji je pokazao neviđenu hrabrost, ljubav, istrajnost, energiju, upornost.. Roditeljska ljubav, želja za pravdom i istinom pokidala je sve lance, i po ko zna koji put David je golim rukama pobijedio Golijata. Davor je natjerao režim da prizna da je od početka govorio istinu kada je tvrdio da je njegov sin otet i mučen a ne da se utopio u Ilićevom „zadesu“, da pokojni David nije bio ni narkoman niti lopov, da su podmetnuti lažni dokazi, ukradene gaće tokom obdukcije, da je u sve umiješana policija i patolog Željko Karan..

Dodikova kapitulacija predstavlja veliku pobjedu istine i pravde, ali ona ništa ne znači dok svi krivci i saučesnici ne budu odgovarali za ubistvo Davida Dragičevića. Prijave protiv pozornika i blago žrtvovanje patologa Željka Karana ne znače ništa sve dok ne dođe do usjekovanja glave načelnika Darka Ilića, ministra Dragana Lukača, Rađena, Ćuluma i ostalih koji su odgovorni za ubistvo i pokušaj prikrivanja monstruozne otmice, mučenja i ubistva nedužnog mladića.

Pravda i istina su spore ali dostižne, a Dodikova javna kapitulacija je dokaz da su one na dohvat ruke. Iako pokušava da žrtvovanjem saradnika spasi svoju glavu, Dodik je svjestan da je kasno jer je u martu morao smijeniti Lukača, pohapsiti odgovorne i pokazati da je predsjednik svih građana, umjesto što je štitio ubice, saučesnike i nasilnike. Sada paničnim potezima samo dublje tone u živo blato koje je sam napravio, a sat polako otkucava..

 

Nebojša Vukanović