Ginekolog

Nisam ginekolog ali mogu da pogledam, pardon koju progovorim! Gradonačelnik Trebinja sve usvjepa da stigne, pa je tako nedavno održao i prigodan pozdravni govor na otvaranju Simpozijuma ginekologa u trebinjskom hotelu Leotar. Univerzalac se očito u sve razumije, svakome popuje, o svemu zna da progovori i prigovori, i kako vrijeme prolazi sve više liči na bravara i maršala iz Kumroveca. Razlika je samo u tome što je stepen ljudskih i građanskih sloboda bio mnogo veći u Brozovo vrijeme, nego u doba Lakijeve tihe okupacije Trebinja.

To potvrđuje i sramna činjenica da Luka primorava ljude da se javno ponižavaju kako bibukvalno prehranili svoje porodice. Imena nisu važna, i konkretne primjere ne treba navoditi kako ne bi bez potrebe ljude dovodio u neprijatnu situaciju, ali većini Trebinjaca je poznato da nedostojni gradonačelnik ucjenjuje ljude, ponižava ih i tjera da kleče pred njim kako bi zaradili koru hljeba i prehranili djecu. Tako je prije desetak dana tražio od oca četvoro djece, sigurno relativno časnog i čestitog čovjeka kome je i supruga nezaposlena, da donese ispisnicu i iščlani se iz jedne opozicione stranke kako bi dobio mrvice, Ugovor o radu na nekoliko mjeseci i prehranio porodicu. Nažalost ovo nije izolovan slučaj, već masovna pojava. Svakodnevno se vrši strahovit pritisak na radnike u administraciji koji su pristalice opozicije, i traži se od njih da pređu u SNSD ukoliko ne žele da završe na ulici, kao 50-ak radnika koje je razbojnik ostavio bez posla čim je preuzeo funkciju gradonačelnika.

Laki Lučiano ponaša se kao pravi vođa Mafije, i iz dana u dan se pojačava pritisak, mobing, ucjene, zastrašivanje ne samo zaposlenih u gradskoj administraciji, HET-u, javnim preduzećima i ustanovama, već cijelog grada. Više je slobode u Trebinju bilo 1948. godine nego danas, i lijepi mediteranski gradić nažalost se pretvorio u tamnu kasabu u kojoj ljudi tiho šapuću, ćute i trpe teror grupe crvenih bandita koja je okupirala grad. Dovoljno je pogledati lokalne dvorske portale, staljinističku cenzuru i propagandu, pa shvatiti da je Trebinje danas mnogo bliže sibirskom gulagu nego Evropi 21-og vijeka.

Ko se mača lati od mača i strada, i Laki morao biti svjestan da nijedna vlast nije opstala na silu dovijeka, i da onaj ko strahom vlada taj će u najvećem strahu i nestati. Ponižavati, ucjenjivati, zastrašivati ljude, ostavljati porodice bez kore hljeba a istovremeno bacati milione na svoje hacijende, bazene i perverzije, nije ni ljudski ni hrišćanski. Zato bi trebinjski Laki Lučiano morao dobro da razmisli šta radi, kako se ponaša, i da li će se lažnom ginekologu jednoga dana sve vratiti sa kamatama kao bumerang!

Nebojša Vukanović