palpal

Gdje su trebinjski kondomi?

Prije tačno godinu dana čelnici grada Trebinja, predvođeni gradonačelnikom Lukom Petrovićem, najavili su veliku investiciju i gradnju Fabrike za proizvodu medicinskih kondoma, u kojoj je trebalo da se zaposli 180 radnika. Skupština grada Trebinja 20.5.2017. godine je donijela Odluku o prodaji 12 000 m2 zemljišta u Industrijskoj zoni Volujac za gradnju nove fabrike. U njoj su uglavnom trebali da se zaposle ratni i civilni invalidi sa područja Trebinja i istočne Hercegovine.                             

Čelnici grada su tvrdili da je sve dogovoreno sa investitorom, da je u Njemačkoj kupljena licenca za proizvodnju kondoma, i da će radnici ubrzo početi sa radom. Dvorski mediji su mjesecima pisali o velikom projektu, gradski plejboji zbijali šale a spekulisalo se i o asortimanu proizvoda, mogućnosti izvoza, plasmanu kondoma XXL za aričko i S za azijsko tržište ali…  Ubrzo je sve utihnulo i naprasno je nastao muk!

Ni poslije godinu dana nije napravljen nijedan korak u realizaciji ove investicije, i po svemu sudeći da će nesuđena Fabrika trebinjskih kondoma doživjeti sudbinu „Nikole Tesle“, puta za Ljubinje, aerodroma Zupci, obnovljene pruge do Čapljine, HE Dabar, sistema hidroelektrana na Drini…             Gradonačelnik Petrović mudro ćuti, i vjerovatno će po starom običaju isturiti svog kuma i zamjenika Mika Ćurića da vadi vruće kestenje iz vatre, i objašnjava građanima zašto je propao jedan u nizu najavljenih projekata, i zašto gradske vlasti nisu u stanju da dovedu jednog investitora, otvore bar neku veću prodavnicu ili mali proizvodni pogon sa nekoliko radnika.

 

Nebojša Vukanović