Gdje nestade Deklaracija o opstanku Srba

Krajem prošle i početkom ove godine Deklaracija o opstanku srpskog naroda bila je jedna od top tema u domaćim medijima, a javnost je uvjeravana da će važan dokument u najskorije vrijeme biti usvojen. U novogodišnjem intervjuu za Blic, predsjednik Srpske Milorad Dodik je najavio da će najkasnije do Sretenja, 15-og februara ove godine, biti usvojena Deklaracija o opstanku Srba, kao ključni dokument za opstanak srpskog naroda sa ove strane Drine. Ipak, prošlo je više od pola godine a famozne Deklaracije još nema!? Šta se to u međuvremenu dogodilo, i gdje je zapelo?               

Nije ništa čudno što su Dodik i vlast obmanuli svoje građane, jer je to njegov obrazac ponašanja, ali je čudno što svi ćute i što niko ne govori u čemu je problem i zašto je pripremljena Deklaracija naprasno povučena? Da li je napaćeno srpstvo ugroženo i da li će opstati bez Deklaracija, koja je mjesecima najavljivana kao veoma važan dokument za srpski narod?  Kakva su to sada, u mirnodopskom periodu, velika iskušenja i izazovi pa da se pišu Deklaracije i opstanku naroda i ko ga je to doveo na ivicu i tešku situaciju pa da se razmišlja o biološkom osptanku? Nije ga do ivice dovela nikakva pošast, ratovi, okupacije, epidemije i bolesti, već vlast koja punih 2o godina sistemski razara naciju i uništava temelje na kojima su Srbi sa ove strane Drine vijekovima opstajali.                                                

Nakon što je naprasno utihnula priča o Deklaraciji u dvorskim medijima, može se jasno zaključiti da njeno pisanje nije imalo za cilj da odredi strateške smjernice našeg daljeg kretanja već jeftinu političku demagogiju, prikukupljanje sitnih poena i populističko manipulisanje sopstvenim narodom.  Srbi su kroz istoriju preživio velike ratove, pogrome i stradanja bez bilo kakvih Deklaracija o opstanku, pa će poživjeti i poslednju veliku pošast koja nas razara punih 20 godina. Ipak dugo vremena ćemo osjećati posledice pogubne vladavine nedostojnih i šizogenih struktura, godine pljačke, razaranja, otimanja, nemorala, rasprodaje, dužničkog ropstva…

 

Nebojša Vukanović