Gdje je i kako Ženski centar potrošio 800 000 maraka?

Sadnja smokava novi je projekat NVO „Ženski centar“ iz Trebinja. Ministarstvo poljoprivrede RS je dodijelilo sedam hektara  zemljišta u Mesarima, a predsjednica ove NVO Ljilja Čičković najavljuje da će na njemu naredne jeseni zasaditi smokve, a za 4 godine praviti džem i sušiti smokve. Samo u melioraciju zemljišta Čičkovićka planira da uloži 260 000 maraka, a mnoge čudi zašto je u Hercegovini neophodno „bacati“ ogroman novac na pripremu zemljišta kada je ovo Bogom dana regija za uzgoj smokava?

Da NVO Ženski centar i njena predsjednica imaju novaca za velike investicije govore i Finansijski izvještaji o radu ove nevladine organizacije koja je samo u poslednje tri godine prihodovala više od 800 000 maraka!? NVO Ženski centar  lani je imao 290 994 KM prihoda, u 2015. godini 292 182 KM, a u 2014. 233 557 maraka! Samo u poslednje tri godine Ljilja Čičković i njena nevladina organizacija potrošili su više od 820 000 maraka, pa se postavlja pitanje ko i kako finansira ovu NVO, i gdje se troše silnici novci. Za razliku od prihoda koji su ujednačeni, dobit se razlikuje, pa je u 2014- imalo 26 772 KM profita, u 2015. svega 218 KM, a u 2016. godini čak 60 885 KM.

Ljilja Čičković u javnosti je poznata kao aktivistkinja koja se bori protiv nasilja u porodici i prava žena, te projektu izgradnje „Sigurne kuće“ za žene žrtve porodičnog nasilja. Čičkovićka je i ranije pokretala projekat izgradnje staklenika u trebinjskom naselju Hrupjela, oblačenja mladića u srednjovjekovna viteška odijela u trebinjskom Starom Gradu, te planirala gradnju Sigurne kuće u Trebinju i Berkovićima, ali nijedan projekat nije zaživio.

Ljilja Čičković bila je na listi SNSD-a na poslednjim lokalnim izborima, pa se iz ove činjenice može zaključiti odakle ogroman novac i uplate na račun jedne NVO koja nema nikakve značajnije rezultate rada. Očito je da je bliskost sa političarima na vlasti bila presudna za izdašne donacije i uplate, a može se predpostaviti da je dio novaca i donacija korišten i u predizbornoj kampanji Luke Petrovića i SNSD-a.

Da li će smokve iz Mesara doživiti sudbini ranijih projekata Ženskog centra ostaje da se vidi, ali je prava šteta što sredsjednica ove NVO i kadar SNSD-a ne postavi na čelo nekog javnog preduzeća. Naime Ljilja i Ženski centar su lani ostvarili dobit od 60 000 maraka, više od svih javnih preduzeća i ustanova skupa, koje su nažalost poslovale negativno. Bilo bi logično da Luka umjesto Mišeljića imenuje Ljilju Čičković za direktora HET-a, kako bi se posrnuli gigant oporavio dok se ne zasade i ne rode smokve, ne izvrši meliorizacija i priprema zemljišta u Mesarima.

 

Nebojša Vukanović