Gatački rudari najavljuju proteste zbog smanjenja plata u Elektroprivredi RS za 20%

Sindikat RiTE Gacko.jpg

Gatački rudari najavljuju proteste zbog smanjenja plata za 20%

Sindikalna organizacija RiTE Gacko na sjednici održanoj 14.3.2017. usvojila je deset Zaključaka kojim se između ostalog najavljuje da će od 15-og marta sindikalci biti u stalnom zasjedanju zbog odluke Elektroprivrede RS da nametne Pravilnik o radu u MH EPRS. Sindikalci upozoravaju rukovodstvo Elektroprivrede RS na mogućnost haosa i nekontrolisanih reakcija jer radnici neće mirno prihvatiti smanjenje plata za 20%, kako je to planirano novim Pravilnikom o radu u sistemu Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske. Pravilnik su bez konsultacija sa sindikatima usvojili direktori zavisnih javnih preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske.

Sindikalci najavljuju da će protiv direktora i rukovodilaca u RiTE Gacko i Elektroprivredi RS pokrenuti postupke zbog zloupotreba i štetnih Ugovora preko advokatske kancelarije Vicković kako bi se ispitale optužbe za brojne zloupotrebe u kojima se pisalo u javnosti. Sindikalci smatraju da Elektroprivredi RS i zavisnim preduzećima, koji su sastavni dio Holdinga, nije potreban nesposobni menadžment koji je nekada moćan i bogat sistem doveo na prosjački štap, i koji je jedini odgovoran za nagomilana dugovanja, neplaćene obaveze i tešku situaciju u kojoj se nalazi elektro-energetski sistem Srpske.

Za petak, 17.3.2017. sa početkom u 19:00 u kino Sali gatačkog Doma kulture najavljeno je održavanje zbora radnika na kojoj će se donijeti odluke o mjerama koje će preduzeti radnici, te eventualnoj organizaciji radničkih protesta.
U petak 10.3.2017. na oglasnoj tabli u Elektroprivredi RS bio je objavljen Pravilnik o radu i platama u sistemu, ali je poslije par sati Pravilnik povučen i predstavljen novi koji je 14.3.2017. usvojen na vandrednom Kolegijumu direktora Holdinga Elektroprivrede RS. Novim Pravilnikom od 14-og marta predviđa se još drastičnije smanjejenje plata i naknada zaposlenim radnicima.

Još prije više od mjesec dana predstavio sam javnosti Pravilnik i novi Kolektivni Ugovor kojim se planira drastično smanjenje plata i naknada svim radnicima u sistemu Elektroprivrede RS, koja se nalazi na ivici kolapsa zbog kriminalnih radnji i neodgovornog ponašanja rukovodstva, direktora i odgovornih ljudi u sistemu.

Nebojša Vukanović