Gatački računi i spiskovi

Policijski inspektori danima češljaju račune i Arhivu Rudnika i termoelektrane Gacko u poslednjih 5 godina, i većina je zaprepaštena brojem računa i dana provedenih na službenim putovanjima, jer gotovo da su neki i krsnu slavu provodili na putu. Objavljujem zbirni spisak troškova putovanja samo za prvih 11 mjeseci 2018. godine, koji jasno pokazuje koliko je bahato rukovodstvo RiTE Gacko, i zbog čega Luka Petrović želi da ponovo poveća cijenu električne energije, kako bi građani i privrednici pokrivali troškove velike pljačke, kriminala, beskrupuloznog i neodgovornog ponašanja.

Bivši direktor Boško Kozomara bio je redovni klijent ptofesora Papovića, i on je zaslužan za otkrivanje ovog slučaja jer je sve pokrenuto nakon što je slučaj i navodne prijetnje Kozomarialj prijavljene policiji. Boško Kozomara smijenjen je 2.4.2018. ali je za kratko vrijeme, svega tri mjeseca, Kozomara naplatio 5 753 maraka, od čega dnevnice 1759 KM, a troškovi sa službenih putovanja su iznosili 3994, 82 KM. Dakle dnevno je na putovanje trošio više od 60 maraka, što znači da nijednom nije noćio u Gacku.

Njegov pajtos-penzioner koga je doveo iz Srbije, Janković, takođe je imao ogromne troškove, a Kozomarin vozač Đorđe Rajković naplatio je 13 183 KM, od čega 4 026 za dnevnice, a 9157 KM za troškove službenih putovanja. Njegov brat Njegoslav trenutno je šef voznog parka, i bio je skromniji jer je imao 5 408 KM troškova putovanja. Njegoslav je napredovao kao kadar smijenjenih Grigorija i Milidraga, a nakon što je završio Pravni fakultet vozeći u Rudniku postao je šef, a nedavno je i suprugu zaposlio u RiTE Gacko.

Zloglasni Srđan Milović, prvi i najveći grobar Termoelektrane Gacko, je među rekorderima jer je za 11 mjeseci naplatio je čak 15 426 KM na ime putnih troškova, od čega 4 187 KM za dnevnice, a 11 239 KM za troškove sa službenih putovanja. Njegov vozač Radenko Šolaja naplatio je za 11 mjeseci čak 20 450 KM, od čega 4 909 KM za dnevnice, a 15 541 za troškove sa službenog puta, što ukupno čini 36 000 KM. Za sada nema podataka o troškovima goriva, maziva i održavanja vozila.  Na spisku su i Milovićevi rođaci, Ranka i Đorđo Milović, koji su bili daleko skromniji i potrošili svega nešto preko 2000 KM. Milovićeva saradnica za projekat „Gacko 2“ i neuspješnu saradnju sa Kinezima Slađana Davidović potrošila je 6 708 maraka.

Na spisku dominiraju uglavnom istaknuti članovi i funkcioneri gatačkog SNSD-a, ali ima i nešto  koalicionih partnera. Mandić Siniša, šef gatačkih Socijalista, na službenim puteviđa potrošio je 1886 KM, a kadar nevesinjskih Socijalista i izvršni direktor Ognjen Kuljić je imao 1 256 Km putnih troškova za 11 mjeseci, a nešto se dalo i predsjedniku Stevandićevih razjedinitelja Bošku Vukoviću.

Generalni direktor Miodrag Šešlija je skroman u odnosu na Milovića, Kozomaru i ostale satrape, a njegov vozač Dragan Žarković potrošio je do kraja novembra 2018. godine 7 617 KM, i tri puta je skromniji od beskrupuloznog Srđana Milovića.

Vozači se za 11 mjeseci 2018. godine, kada je provaljen Papović i prestao da ih snabdijeva lažnim računima imali 110 000 maraka troškova na službenim putovanjima. Može se samo zamisliti kakva je situacija bila ranijih godina, i koliko je novaca potrošeno na putne troškove, a koliko je hiljada računa napisao profesor Papović. Ukoliko policija odradi svoj dio posla, javnost će uskoro saznati i ovaj podatak, koliko je miliona nestalo samo na lažnim računima i troškovima u elektro-energetskom sistemu.

 

Nebojša Vukanović