Fur Vukan verboten

Oppenheim_Isaak_JoodsVerboten.jpg

Fur Vukan verboten

Poput Hitlera koji je zvaničnim aktima uveo ograničenja i zabrane za Jevreje i druge nacije koje je smatrao nižom rasom, i u nesretnoj Zemlji čuda zvaničnim aktima uvode se ograničenja i zabrane za nepodobne pojedince i grupe. Na ulascima u javne i ugostiteljske objekte Trećeg Rajha pisalo je „Fur Juden ferboten“, i njih su u širokom luku morali da zaobilaze građani drugog reda sa žutim trakama oko ruke. Danas na javnim ustanovama i institucijama formalno ne piše „dozvoljeno za crvene, zabranjeno za druge i pse“ ali se i dalje, na savremeniji i perfidniji način, vrši segragacija, progon i zlostavljanje nepodobnih disidenata i njihovih porodica.

Tako je i Centralna izborna komisija BiH donijela je spornu i skandaloznu Odluku „Fur Vukan verboten“ i zabranila učešće na predstojećim izborima Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića iako je prilikom prijave dostavljena sva tražena dokumentacija, potpisi i novčana uplata, i nije bilo nikakvih primjedbi. Članovi CIK-a naprasno i naknadno su navodno utvrdili da je Osnovni sud u Trebinju Rješenje o registraciji izdato 2014 godine, sa kojim je Lista već nastupila na prošlim izborima i osvojila 9 000 glasova, upisao u pogrešan Registar te da zbog toga Lista Nebojše Vukanovića ne može izaći na izbore. Paradoksalno je da su isti članovi CIK-a prije dvije godine prihvatili sudsko Rješenje koje sada osporavaju i omogućili nam učešće na izborima. Teško je naći bilo kakvo poređenje za ovu skandaloznu Odluku koja ima velike posledice, ali to je slično kao kada bi nakon 5 godina korištenja policija oduzela savjesnom vlasniku vozilo prilikom pokušaja rutinske registracije jer je neki službenik upisao pogrešan broj motora u saobraćajnu na prvoj registraciji, ili kada bi profoseor oborio učenika u trećem razredu Gimnazije jer navodno nije položio matematiku u 6-om razredu osnovne škole. U zarobljenoj i okupiranoj Zemlji čuda sve je moguće.

CIK BiH, kao ni Apelaciono vijeće Suda BiH, nisu uvažili pojašnjenje Osnovnog suda u Trebinju i predmetne sudinice Bojane Rikalo da nije napravljena nikakva greška u proceduri i da je sve urađeno u skladu sa Zakonom, nisu prihvatili činjenicu da je Lista u prethodne 3 godina ispunila sve obaveze prema CIK-u u čijoj smo evidenciji uredno vođeni, kao politički subjekt uredno podnosila Finansijske i druge izvještaje na koje revizori CIK-a nisu imali nikakvih primjedbi, i da je na račun CIK-a Lista Nebojše Vukanovića do sada uplatila više od 20 000 maraka taksi. Sve i da postoji neki propust koji je prilikom registracije 2014. godine napravio Osnovni sud u Trebinju, bilo bi logično da CIK zatraži od suda da ispravi svoju administrativnu grešku umjesto što nepravedno eliminiše politički subjekt koji je ispunio sve svoje obaveze.

Sila Boga ne moli, pa su bezbožnici, osioni i bahati članovi CIK-a bliski određenim političkim strukturama, odlučili da naprave do sada neviđen presedan kako bi eliminisali oštrog kritičara aktuelnog režima u Republici Srpskoj. Iako misle da su nedodirljivi, odgovorni moraju biti svjesni da će snositi posledice svoje bahatosti i da će kad-tad odgovarati za svoje postupke. Odlukom CIK-a i Suda BiH krše se ne samo osnovna ljudska prava već i Ustav koji garantuje svim građanima aktivno i pasivno biračko pravo, to jest da biraju i budu izabrani.
Plan uklanjanja im neće uspjeti jer će me nezakonita i nepristojna Odluka CIK-a samo dodatno motivisati da se sa još više žara još snažnije borim protiv unutrašnjih okupatora sve dok se ponovo ne oslobodimo i počnemo da živimo u uređenoj i normalnoj državi za sve građane. Skandalozna i neutemeljena Odluka CIK-a BiH sigurno je obradovala mnoge, ali trudiću se da budem drugačiji, pa će po prvi put neko aktivno i svom snagom učestvati u kampanji iako nije kandidat na izbornim listama.

Ovom prilikom želim da se najiskrenije zahvalim mojoj ekipi i svim mladim ljudima koji su me podržavali godinama, pomogli u prikupljanju potpisa i drugim aktivnostima prilikom prijave, te kao kandidati za odbornike na Listi trebali iznijeti program i kampanju za predstojeće lokalne izbore. Veoma je frustrirajuće kada višegodišnji ogroman trud i odricanje, nove ideje, vizije i programi, hiljade napisanih kolumni i tekstova, stotine sati televizijskih nastupa padaju u vodu i kada uprkos ogromnom zalaganju i rizicima ne možete napraviti ni najmanji iskorak, dok sa druge strane velike uspjehe i izborni legitimitet dobijaju potpuni anonimusi bez stava i izgovorene riječi.
Iako nekada izgleda pretežak, svako dobije teret koji može da iznese. Uprkos stalnim opstrukcijama, padovima i neuspjesima, neće se odustati od borbe koja se nastavlja do konačne pobjede.

Nebojša Vukanović