Фотографије Херкуелеса и Атласа на уласку у тунел и Стари град

Јован Дучић је много волио родни град и водио рачуна о његовом изгледу, и стално је настојао да скулптурама, умјетничким дјелима, архитектонским решењима и зеленилом уљепша Требиње. Између два свјетска рата, а посебно у вријеме када је био амбасадор Краљевине Југославије у Италији, у Требиње је донио много умјетничких дјела, фонтана и камене пластике. На уласку у Стари град поствљене су статуе Херкулеса и Атласа, а како  је изгледао тунел и улаз у Стари град види се на једној од ријетких сачуваних фотографији из 30-их година прошлог вијека.

Усташе су уклониле и уништиле већину ствари које је Дучић поклонио Требињу, од грбова са орловима раширених крила на Дубровачкој капији, данашњим Царинама, фонтане и 4 статуе у Дучићевог градском парку, до споменика ослободиоцима на Тргу слободе, првог споменика Његошу, и статуа на уласку у Стари град. Усташе су уклониле Атласа и Херкулеса, бациле их на сметљиште и у ријеку Требишњицу, гдје је једна биста касније пронађена и чува се у Музеју Херцеговине.

Било би добро када би градске власти, на основу старих сачуваних фотографија и у сарадњи са професорима Ликовне академије, покушале да реконструишу статуе Херкулеса и Атласа, али и грбове са двоглавим орловима на Дубровачкој капији. Тако би се одужили великом пјеснику и добротвору, а истовремено уљепшали град и направили га туристички атрактивнијим.

 

Небојша Вукановић