Fotografije Herkuelesa i Atlasa na ulasku u tunel i Stari grad

Jovan Dučić je mnogo volio rodni grad i vodio računa o njegovom izgledu, i stalno je nastojao da skulpturama, umjetničkim djelima, arhitektonskim rešenjima i zelenilom uljepša Trebinje. Između dva svjetska rata, a posebno u vrijeme kada je bio ambasador Kraljevine Jugoslavije u Italiji, u Trebinje je donio mnogo umjetničkih djela, fontana i kamene plastike. Na ulasku u Stari grad postvljene su statue Herkulesa i Atlasa, a kako  je izgledao tunel i ulaz u Stari grad vidi se na jednoj od rijetkih sačuvanih fotografiji iz 30-ih godina prošlog vijeka.

Ustaše su uklonile i uništile većinu stvari koje je Dučić poklonio Trebinju, od grbova sa orlovima raširenih krila na Dubrovačkoj kapiji, današnjim Carinama, fontane i 4 statue u Dučićevog gradskom parku, do spomenika oslobodiocima na Trgu slobode, prvog spomenika Njegošu, i statua na ulasku u Stari grad. Ustaše su uklonile Atlasa i Herkulesa, bacile ih na smetljište i u rijeku Trebišnjicu, gdje je jedna bista kasnije pronađena i čuva se u Muzeju Hercegovine.

Bilo bi dobro kada bi gradske vlasti, na osnovu starih sačuvanih fotografija i u saradnji sa profesorima Likovne akademije, pokušale da rekonstruišu statue Herkulesa i Atlasa, ali i grbove sa dvoglavim orlovima na Dubrovačkoj kapiji. Tako bi se odužili velikom pjesniku i dobrotvoru, a istovremeno uljepšali grad i napravili ga turistički atraktivnijim.

 

Nebojša Vukanović