Fočanska bolnica

Nekada i male povrede znaju prouzrokovati velike probleme. Tako sam nedavno boravio na nešto dužem oporavku i liječenju u Univerzitetskoj bolnici Foča, i ruku na srce u najmanju ruku sam prijatno i pozitivno iznenađen odnosom ljekara i medicinskog osoblja prema pacijentima. Ljubazan odnos prema pacijentima, posvećenost, strpljenje i razumjevanje medicinskog osoblja prema pacijentima, prvi je i najsnažniji utisak koji čovjek ponese nakon nešto dužeg boravka u bolnici.

      Iako naš zdravstveni sistem grca u dugovima i nalazi pred kolapsom,  fočanska bolnica kod pacijenta ostavlja utisak dobro snabdjevene, i nisam primijetio da je bilo kada nedostajao neki lijek ili terapija, posebno kada su u pitanju stariji i zahtjevniji pacijenti.
Zahvaljujući Medicinskom i Stomatološkom fakultetu i Medicinskoj školi, u proteklom periodu obezbjeđen je kadar i novi mladi ljekari, a dolazak gostujućih profesora omogućio je da se unaprijede usluge i da ljekari-specijalisti iz Foče izvode vrlo komplikovane i zahtjevne operacije iz plastične, abdominalne, vaskularne, opšte hirurgije ili ortopedije, kakve se rijetko izvode i u mnogo većim kliničkim centrima.                                                                      
Ono što treba takođe istaći da Univerzitetska bolnica u Foči od marta ove godine ima čak 8 anesteziologa i specijalista intenzivne njege, čiji je inače deficit ne samo u regonu već i u Evropi jer se radi o vrlo zahtjevnoj specijalizaciji, a često su u sjeni svojih kolega.
Svaka bolnica počiva na kvalitetu svojih ljekara i medicinskog osoblja, ali odlazak najboljih i najsposobnijih predstavlja najveću opasnost za naš zdravstveni sistem, pa i za bolnicu u Foči, jer potrebno je dugo vremena, truda, rada i odricanja da bi se stvorio jedan dobar i uspješan ljekar specijalista.


Na kraju želim i ovako još jednom da se zahvalim svima, posebno prijatelju dr Dražanu Eriću, na pažnji, brizi i trudu da saniram staru povredu.

Nebojša Vukanović