Флеке и закрпе за замазивање очију

Влада и Путеви Српске одлучили су напокон да уложе који динар у херцеговачка криве и дотрајале друмове, и то на једној од најкритичнијих тачака, планинском превоју Пријеђел између Фоче и Тјентишта, на уском путу који повезује Гацко и Фочу и који је саграђен прије више од 50 година. Ипак стиче се утисак да је директор Путева Српске Ненад Нешић више новаца издвојио за једну пјесму на својој журци, него у најновију „реконструкцију“ и крпљење путева у Херцеговини, а ова дионица пута је у тако очајном стању да никакво крпљење не може побољшати безбједност саобраћаја.

Без икаквог плана, без црвених маркера којима се обично обиљежавају дионице и рупе на путу, онако „од ока“ и отприлике на десетак мјеста исјечен је пропали асфалт на Пријеђелу како би се најударније црне рупе и дионице закрпиле прије зиме и снијега, али је пут толико лош и очајан да има најмање још 20 мјеста који су критичнија од исјечених дионица.

 

Доста нам је замазивања и маштракања очију, јер се замазивањем неколико рупа ништа не постиже. Бахати директор Путева Српске Ненад Нешић требао би бити смијењен, ако већ нема трунку образа да поднесе оставку, и напокон би требао престати маћехински однос власти према Херцеговину. Нама требају нормални и пристојни магистрални путеви, умјесто дотрајалих кривих друмова, и зато нема потребе да нам власт све „инвестиције“ сведе на крпљење неколико ударних рупа, већ се морају издвојити озбиљна средства и напокон реконструисати путеве који су саграђени прије 50 година, и већ деценијама односе животе јер не задовољавају ни минимум услова за нормално и безбједно одвијање саобраћаја.

 

Небојша Вукановић