Fleke i zakrpe za zamazivanje očiju

Vlada i Putevi Srpske odlučili su napokon da ulože koji dinar u hercegovačka krive i dotrajale drumove, i to na jednoj od najkritičnijih tačaka, planinskom prevoju Prijeđel između Foče i Tjentišta, na uskom putu koji povezuje Gacko i Foču i koji je sagrađen prije više od 50 godina. Ipak stiče se utisak da je direktor Puteva Srpske Nenad Nešić više novaca izdvojio za jednu pjesmu na svojoj žurci, nego u najnoviju „rekonstrukciju“ i krpljenje puteva u Hercegovini, a ova dionica puta je u tako očajnom stanju da nikakvo krpljenje ne može poboljšati bezbjednost saobraćaja.

Bez ikakvog plana, bez crvenih markera kojima se obično obilježavaju dionice i rupe na putu, onako „od oka“ i otprilike na desetak mjesta isječen je propali asfalt na Prijeđelu kako bi se najudarnije crne rupe i dionice zakrpile prije zime i snijega, ali je put toliko loš i očajan da ima najmanje još 20 mjesta koji su kritičnija od isječenih dionica.

 

Dosta nam je zamazivanja i maštrakanja očiju, jer se zamazivanjem nekoliko rupa ništa ne postiže. Bahati direktor Puteva Srpske Nenad Nešić trebao bi biti smijenjen, ako već nema trunku obraza da podnese ostavku, i napokon bi trebao prestati maćehinski odnos vlasti prema Hercegovinu. Nama trebaju normalni i pristojni magistralni putevi, umjesto dotrajalih krivih drumova, i zato nema potrebe da nam vlast sve „investicije“ svede na krpljenje nekoliko udarnih rupa, već se moraju izdvojiti ozbiljna sredstva i napokon rekonstruisati puteve koji su sagrađeni prije 50 godina, i već decenijama odnose živote jer ne zadovoljavaju ni minimum uslova za normalno i bezbjedno odvijanje saobraćaja.

 

Nebojša Vukanović