palpal

Feljton: Plan otimanja Alumine 1

Nakon rasvjetljavanja nekih zakulisanih i kriminalnih radnji, vjerujem da je sad svima jasno da gradonačelnik Zvornika i njegova „ekipa“ stoje iza prošlogodišnje blokade računa fabrike Alumina. Za ovu tvrdnju postoje niz dokaza, čak i njegovih javnih izjava da je Gordan Pavlović, vlasnik firme Pavgord, njegov lični prijatelj, te da „prijatelja ne može da pusti niz Drinu“?! Brojni su oni kojima su zajedno Gordan Pavlović i Zoran Stevanović prijetili, a koji su stajali na putu kontroverznoj grupi okupljenoj oko Pavgorda.                                                                

Ako se uzmu u vid samo radnje koje je Osnovni sud u Zvorniku preduzeo u proteklih godinu dana protiv Alumine i Birača, jasno je Stevanović&Pavlović&Co nisu sami, odnosno da imaju širu podršku Režima u Republici Srpskoj. Brojni su svjedoci sastanaka u Palati predsjednika između Zorana Stevanovića i Milorada Dodika, a na temu otimanja Alumine, a naročito neposredno prije prošlogodišnje blokade računa fabrike. Milorad Dodik i Željka Cvijanović su čak stavili na raspolaganje avion u vlasništvu Vlade Republike Srpske kako bi Zoran Stevanović i Gordan Pavlović letjeli u Litvaniju da sa Ukio bankom naprave kriminalni dogovor o otimanju Alumine. To je, između ostalih, nedavno u svom pismu potvrdio i Rajko Dukić, optužujući gradonačelnika Zvornika da stoji iza kriminalnih pokušaja otimanja Alumine, jedna od najvažnijih firmi u Republici Srpskoj?                                                                      

Dakle, avion Vlade je stavljen na raspolaganje i Gordanu Pavloviću, licu koje sumnjiče za brojna krivična djela oštećenja privrede. Međutim, ta činjenica Režimu ne šteti na ugledu jer je svakako kriminalan i kriminogen. Dio ekipe za brzo otimanje Alumine, Zoran Stevanović je taj koji u javnosti priča, takođe pred mnogim svjedocima, da je ranije dogovoreno da se Alumina podjeli na ravne časti između njega, Milorada Dodika i Gordana Pavlovića. Naravno, finansije bi pribavio Pavlović, političku i drugu podršku Dodik, a Stevanović pravosudnu i logističku podršku na terenu.                                                                   

Svaka naknadna priča ili osuda napada na Aluminu od strane Milorada Dodika je bila bacanje prašine u oči javnosti. Blage osude odluka kobajagi suda u Zvorniku imale su efekat kao ujed komarca dobro organizovanoj grupi za otimanje Alumine, i naravno bile su prethodno dogovorene između Milorada Dodika i Stevanović&Pavlović$Co.

Upravo je Dodik taj koji uporno ćuti i ne preduzima nikakve radnje u zaštiti imovine Republike Srpske, osude ili sankcionisanja Zorana Stevanovića i Gordana Pavlovića. Upravo njegov MUP godinama prećutkuje kriminal Litvanaca, a i kriminalne napade na Aluminu od strane Stevanović&Pavlović&Co.Upravo njegovo Tužilaštvo u Banja Luci, ranije Specijalno a danas Posebno odjeljenje, u fioci drži predmete oko zaloga na Alumini i Biraču, a koje Stevanović&Pavlović&Co danas koriste da orobe Birač i Aluminu. Zar nije Vlada Želje Cvijanović donijela Zaključak da se Zoran Stevanović postavi na mjesto direktora Alumine? Kakvi su to veliki gafovi Vlade da u privatnoj firmi za direktora postavi gradonačelnika…!? Zar nisu Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija prošle godine u zgradi Vlade primoravali Aluminu da napravi poravnanje sa Stevanović&Pavlović&Co?                                              

Svaki od ovih argumenata nas vraća na činjenicu istinitosti načina podjele plijena tj. Alumine na trećine između Stevanovića, Dodika i Gocija Pavlovića. Zanemaruje ova bratija da su zaloge po kojima Stevanović&Pavlović&Dodik pokušavaju naplatiti nepostojeće i kriminalne, i da su naslijeđe kriminala Litvanaca i Ukio banke. Međutim, koga to briga, kad je Alumina na dohvat ruke ovom Klanu? Čak ovakva kriminalna postavka i odgovara trenutnom Režimu, jer samo većim kriminalnom se može zataškati onaj prethodni od milijardu maraka, kako to nedavno izbroja ministar finansija Zoran Tegeltija.                                                                                         

Sa druge strane upravo ova bratija sada isisava novac iz Alumine preko povezanih dvorskih firmi kao što je Enikon-Mont, koja je u posrednom vlasništvu Zorana Stevanovića, a koja ostvaruje višemilionski obrt nametanjem previsokih cijena Alumini za obradu metala i remonte. Ova firma se fizički nalazi unutar fabričkog kruga Alumine, te godinama ili ne plaća nikako, ili uz beneficiranu cijenu plaća struju, vodu, gas, i druge resurse koje joj omogućava Alumina, te tako ostvaruje dodatni ekstraprofit.                                                                                         

Pouzdano se zna da je Milorad Dodik prilikom prve blokade računa  Alumine od strane Ukio banke 2013 godine posle dva dana nazvao jednog od tadašnjih članova Upravnog odbora Alumine i doslovno mu rekao: „Račun će danas biti odblokiran. Mi imamo sa Litvancima dogovor, i mi ćemo to kupiti za 5-6 miliona. Ta priča će biti naša!!!“

Vrijeme je pokazalo na koga je Dodik mislio kada je govorio „Mi“! To pokazuje da je ovaj idejni tvorac plana i vođa Klana, i da je on sa Litvancima sklapao tajne dogovore. To može potvrditi i bivši ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, koji trenutno prolazi kroz katarzu, o čemu ću detaljnije pisati narednih dana.

 

Nebojša Vukanović