Feljton: Ko je Grigorije Durić?

Kao što sam i najavio, nakon završetka Vaskršnjeg  posta i našeg najradosnijeg praznika Vaskrsa počeću sa objavom feljtona o kontraverznom i nedostojnom hercegovačkom vladici Grigoriju Duriću, jer on nije odgovorio na neka od pitanja koje sam mu javno postavio. Grigorije Durić je sve, biznismen, političar, fudbaler, vinar i trgovac, samo nije pravoslavni vladika. To se jasno može vidjeti već na prvi pogled iz njegovog neprikladnog ponaša i stila odjevanja, koji prije njega nije radio nijedan vladika srpske pravoslavne crkve.

Cilj feljtona je da se napokon skinu brojne maske sa lica prerušenog i nedostojnog vladike, koji svojim neprimjerenim ponašanjem nanosi ogromnu štetu ugledu i položaju Srpske pravoslavne crkve, prije svega na području Hercegovine, Dubrovnika i južne Dalmacije.

 

              Zašto je likvidiran Eparhijski radio Vidoslov?

    Sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostaru, Eparhijski dom na adresi Konak br 3-7, pretvoreno je u skladište propalih i ugašenih firmi koje je osnovao Grigorije Durić. Jedna od njih je i Eparhijski radio Vidoslov, koji je osnovala Srpska pravoslavna eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska 2011. godine.                                                         

Grigorije je za direktora postavio Veselina Gatala, novinara Glasa Srpske i RTRS-a koji na „Javnoj kući Srpske“ uređuje i vodi emisiju „Ljudovanje“. Gatalo je u više navrata na RTRS-u i medijima hvalio projekat Eparhije i vladike Grigorija tvrdeći da će pokretanje Eparhijskog radija podstaknuti Srbe da se masovnije vrate u Mostar i dolinu Neretve!                                      

Jako je čudno da pored mnoštva obrazovanih i mladih Srba povratnika u Mostar, Grigorije za direktora pravoslavnog Eparhijskog radija postavlja ateistu, borca Armije BiH i HVO Veselina Gatala, koji se u ratu borio protiv Srba i Vojske Republike Srpske?

Razlog možda leži u činjenici da Grigoriju i Gatalu nije bilo stalo do pokretanja radio stanice i podrške srpskim povratnicima, već do zarade i pranja novaca. To potvrđuje i podatak da je poslije samo 4 godine firma „Eparhijski radio Vidoslov D.O.O“ ugašena, a da nikada nije emitovan nijedan sekund radijskog programa!                                               

Uprkos tome Radio Vidoslov je imao prihode, prije svega donacije od institucija i ljudi bliskih režimu Milorada Dodika. Tako je 5.4.2012. Revizija dala negativnu ocjenu predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Nikoli Špiriću jer je iz budžetske rezerve dodijelio sredstva Eparhijskom radiju Vidoslov bez objašnjenja i Pravilnika,  a Gatalo i Grigorije nikada nisu dostavili podatke o utrošku donacije!? Postavlja se logično pitanje zašto su Nikola Špirić i ostali funkcioneri SNSD davali vrijedne donacije i grantove Radiju koji ne radi i ne emituje program, ili je u pitanju bilo budžetsko čašćavanje Grigorija za kampanju i otvorenu promociju Milorada Dodika i SNSD-a?                                    

Sposobni tandem Grigorije – Gatalo, hercegovački čarobnjaci veći i od samog Hudinija, uspeli su da prikupi visoke prihode iako Radio Vidoslov nikada niti emitovao program, a to pokazuje i Finansijski izvještaj za 2015. godinu u kojoj je Radio Vidoslov imao 24 000 maraka prihoda i sveobuhvatnu dobit od čak 19 135 maraka!?                                               

Nakon ovako uspješne godine i velike sveobuhvatne dobiti, koja je iznosila čak 80% ukupnih prihoda, Grigorije je na opšte iznenađenje odlučio da pokrene stečajni postupak i likvidira uspješnu firmu. Osnovni sud u Mostaru i predmetni sudija Majna Lovrić 22.2.2016. donijeli su Rješenje o likvidaciji i gašenju Eparhijskog radija Vidoslov, te njegovom brisanja iz registra privrednih subjekata!                              

Jasno je kao dan da je ova tašna-mašna firma služila za izvlačenje i pranje novca, a Grigorije Durić bi trebao javnosti da odgovori odakle mu radijska oprema, kako je do nje došao i gdje je ona na kraju završila? Svima je jasno da muljanja sa tašna-mašna firmom i fiktivnom radio-stanicom, izvlačenje novaca od političkih donacija šteti ugledu Crkve i Eparhije u narodu i društvu!

 

Nebojša Vukanović