Feljton – Kako se lažnim računima pljačka Elektroprivreda (3)

SNSD i stari profesori Kumrovačke škole odnjegovali su posebnu školu svojih kadrova, a razrađene šeme pljačke države, namještanja tendera i raznih prevara prenose se sa koljena na koljeno. To potvrđuje i primjer Hidroelektrana Dabar, famozne firme koja je po najavama još lani trebala biti na mreži i proizvoditi struju ali rukovodstvo još nije došlo ni do temelja brane uporkos silnim potrošenim novcima i kreditima, a trenutno traže stranog investitora koji treba da uloži 400 miliona maraka jer država nema novaca da završi projekat.

Bivši ministar poljoprivrede Radivoje Bratić od 2011. do 2017. godine je rukovodio preduzećem, potrošio milione maraka na besmislene projekte, razna istraživanja i rodbinska bušenja rupa, gradnju puteva koji su propali prije početka upotrebe, i tako pored penthausa u Trebinju i Novom Sadu usput sagradio i luksuznu vilu u trebinjskom naselju Petrovo polje.

Bratiću to nije bilo dosta, i građani mogu samo da zamisle koliko je samo uzimao procenata i miliona u dogovorenim tenderima i poslovima sa HP investingom i drugim dvorskim firmama ako je od HE Dabar nezakonito uzimao novac i za lažne putne troškove uz pomoć falsifikovanih računa profesora Papovića. Gladna čovjeka je lako najesti, ali gladnu dušu i oči je nemoguće jer im je malo svo bogatstvo ovog svijeta.  Bratić je sa Papovićem prekrstario čitavu bivšu Jugoslaviju, računi sa njegovim imenom ponavljaju se na više strana Zapisnika, ali ipak najdraže lokacije su mu bile Beograd i Novi Sad.                                            

Bratića je u direktorskoj fotelji zamijenio mladi i perspektivni kadar SNSD-a i blizak saradnik Ilije Tamindžije Željko Zubac. Da se on se dugo i temeljno kao pomoćnik pripremao da preuzme HE Dabar kad Bratić ode u penziju, i da je dobro izučio zanat govori i podatak da je funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora preuzeo 20.9.2017. godine, a da je već poslije 9 dana od umjetnika Papovića naručio izradu lažnih računa za noćenje u hotelu „Park“ DOO Kopar Beograd. Iako je na funkciji direktora do Papovićevog hapšenja Zubac proveo manje od pola godine, saradnja je bila jako intenzivna pa su napisani mnogi lažni računi popisani na desetak stranica zapisnika, a poslednji krajem januara, svega nekoliko dana prije upada policije u Papovićev stan i zapljene vreća sa lažnim računima.

                                                                                                                                     

Finansijski direktor HET-a Ljubo Vuković je uz Kozomaru rekorder po broju lažnih računa, i o njemu sam već pisao. Na spisku nema nijedan račun na ime direktora HET-a Gordana Mišeljića, što pokazuje da je on ipak donekle drugačiji i čestitiji od ostalih, da ima određenu dozu ljudskosti i morala iako je nažalost pod snažnim pritiskim Luke Petrovića poklekao i potpisao brojne štetne ugovore. Kao neko ko dobro poznaje situaciju stekao sam utisak da Mišeljić nije iskvaren, nezasit i beskrupulozan ali je sticajem okolnosti upao u centrifugu i mašineriju koja je iskoristila njegove slabosti,  pa je za interes Petrovića i Tamindžije stavio potpise tamo gdje to nikako nije smio. Osim Ljuba Vukovića, na spisku se nalaze i bivši visoki funkcioneri HET-a i SNSD-a Zoran Čučković i Dalibor Rajković, stari kadrovici Dobroslava Ćuka.

Njih dvojica su takođe često naručivali račune od profesorta Papovića za putovanja do Beograda i Banjaluke, posebno Rajković, a samo je nejasno koja im je firma isplaćivala novac jer je Čučković u međuvremenu imenovan za direktora Javne ustanove Bazeni Trebinje, a Dalibor Rajković je imenovan za izvršnog direktora za pravne i opšte poslove u Elektrohercegovini. Rajković je dobio i jedan od pooslednjih falsifikovanih računa prije profesorovog hapšenja, a radi se o računu hotela Vidović u Banjaluci, soba broj 205 od 3.2.2018. godine.

Jedan od redovnih klijenata trebinjskog umjetnika bio je i bivši direktor Hidroelektrane na Drini Mile Lakić, a zanimljivo je da se u Zapisniku nalazi i predračun za servis vozila kompanije „Verano motors“ na ime Blagoja Šupića, sada koordinatora a ranije finansijskog direktora Elektroprivrede Republike Srpske. Verano motors je ovlašteni uvoznik i serviser vozila marker „pežo“, a upravo ovo vozilo posjeduje Šupić. Prostom provjerom trebalo utvrditi da li je Elektroprivreda pored svega servisirala i popravljala Šupićevo privatno vozilo, iako je on od firme imao neograničeno pravo na korištenje službenog vozila i vozača?                                                                                                                            

Na kraju treba biti iskren i pošten pa reći da u Zapisniku nema imena Luke Petrovića, iako sam ja u februaru objavio tekst u kome sam ga pitao da li je Papović izradio račun na njegovo ime za smještaj u hotelu tokom boravka u Njemačkoj. Među računima pronađenim u vreći nema njegovog imena, kao ni imena bivše direktorice Elektroprivrede RS Branislave Milekić, što ne znači da možda i oni nisu koristili usluge profesora Papovića jer se glavnina dokaza nalazi u diskovima u računaru, ali Sud i tužioci još nisu dali naredbu za njihovo vještačenje i otvaranje kako bi opstruisali istragu i amnestirali desetine visokih funkcionera i moćnika na vlasti koji su godinama pljačkali državu na beskrupulozan i sraman način-

 

Nebojša Vukanović

Sutra nastavak: Načelnici i direktori