Feljton ispiranje novaca iz HET-a (4)

het.jpg

Feljton ispiranja novaca iz HET-a (4)

Ko ima masla i zadnjicu sa njime maže. Ova narodna poslovica odlično stoji čelnicima HET-a koji bacaju stotine hiljada maraka na luksuz i besmislene projekte dok 90% Hercegovaca živi na granici ljudskog dostojanstva i bori se za golo preživljavanje.
Činjenica da je HET samo u poslednjih nekoliko godina bacio pod zemlju 15 MILIONA maraka, koliko je dato samo na fiktivno krpljenje tunela od Dabra do Bilećkog jezera i od Gorice do Plata, najbolje oslikava kolike su razmjere zločina koje je rukovodstvo HET, predvođeno Lakijem Lučijanom Petrovićem i njegovim šurom Ilijom Tamindžijom, počinilo nad Hercegovinom poslednjih godina. Čak 600 maraka po svakom Trebinjcu, od tek rođene bebe do staraca, Gordan Mišeljić i Luka Petrović su bacili u vjetar potpisujući sulude Ugovore o krpljenju tunela,a novci su završili u njihovim džepovima, partijskim crnim fondovima i izbornim kampanjama 2014. i 2016. godine.

Bahato razbacivanje novaca ne prestaje, a o tome svjedoči Ugovor o rekonstrukciji hodnika i stepeništa u dijelu Uprave zgrade koji je direktor Gordan Milinić potpisao prije nekoliko dana, 12.4.2017. godine. Za rekonstrukciju dijela hodina u Upravnoj zgradi HET je izdvojio čak 120 000 maraka (101 883,50 KM bez PDV-a), a posao je dobio konzorcijum „Ratković kompani D.O.O“ kao nosilac posla, i firma „Dragan Šišković D.O.O“ kao član Konzorcijuma. Jedino logično pitanje koje se treba postaviti je šta nedostaje kamenim stepenicama i pločicama u hodnicima Upravne zgrade HET-a da bi se pravile nove, i zar nije bilo logičnije i pametnije novce potrošiti na neki korisniji posao i pomoć sirotinji koja je nažalost sve brojnija u Hercegovini?

Da se u HET unaprijed dogovaraju poslovi, i da se zna ko će dobiti koji dio kolača govore i poslovi održavanja HET-ovih vozila, radnih mašina, nabavke ulja i rezervnih dijelova. Prosto je nevjerovatno da se na više tendera i lotova uporno prijavljuje samo jedna firma, jer samo u Trebinju ima najmanje 10-ak privatnih firmi koje se bave trgovinom rezervnim auto-dijelovima i uslugama popravke vozila. Sve poslove od HET-a je dobila firma „Trial D.O.O“ Trebinje koju kontroliše blizak saradnik Luke Petrovića i visoki funkcioner SNSD-a.

O spornim javnim nabavkama, dogovorenim poslovima, naduvanim fakturama može se pisati danima, ali nažalost većina Trebinjaca i Hercegovaca prihvata nakaradni sistem i prećutno ili otvoreno podržava pljačku najvažnijeg resursa i bogatstva Hercegovine. Umjesto da HET i Elektroprivreda bude okosnica razvoja grada i nosilac razvojnih projekata i privrednih akttivnosti, svjedoci smo da se već godinama i decenijama troše desetine miliona maraka u malom zatvorenom krugu ljudi, i da osim nekolicine političara i njima bliskih „domaćina“ većina građana nema nikakve koristi od najvažnijeg resursa Hercegovine.
Sve dok građani budu pristajali na pritiske, nasilje i unutrašpnju okupaciju, nijemo posmatrali i prećutno podržavali sistemsku pljačku i uništavanje opšeg dobra i najvažnijeg resursa, teško je očekivati bilo kakav napredak, a istočna Hercegovina će i dalje ostati siromašna, nenaseljena, nerazvijena i zabačena regija na periferiji iz koje će se i dalje masovno iseljavati mladi, najsposobniji i najobrazovaniji.

Nebojša Vukanović