palpal

Farsa kao povratak u jednoumlje

Farsa zvana parlamentarni izbori u Srbiji je okončana, a uz podršku Evrope i velikih sila napravljen je veliki iskorak ka povratku Srbije ne samo u jednopartijski sistem, već u potpuno jednoumlje. Iako sam očekivao da će u režiranoj predstavi osvojiti preko 70%, SNS i Vučić dobacili su do „svega“ 63%, a samo 3 stranke, dvije iz vlasti i jedna formalno opoziciona, osim manjinskih, uspjele su da prebace sniženi izborni prag od 3%. Vjerujem da će Šapić dobiti ponudu i prihvatiti da uđe u vlast i novu Vladu pa će Skupština Srbije ostati bez opozicije. Ma koliko se trudili da uljepšaju sliku sumorne stvarnosti, prikažu domaćoj i svjetskoj javnosti da je legitimna i izraz volje građana, Narodna skupština Srbije sa 95% poslanika iz vlasti, sa tendencijom da ih bude svih 100%, svima je jasno da parlamentarni izbori mnogo više sliče na komunističke ćorave kutije iz 1945. godine nego na slobodni, fer i demokratski izbori proces. A zapad ko zapad, samo ćuti i gleda..

U svakom zlu ima nešto dobro, pa ako je nešto dobro u svom ovom političkom galimatijasu to je činjenica da napokon sa političke scene odlaze Šešelj, Čeda, Čanak i ostali klovnovi i igračke u rukama Službe, koje su godinama kontaminirale, ne samo političku scenu, već cjelokupan javni prostor, glumeći uloge koje su dobili, neko građanskog političara i separatistu, neko evropejca a neko ultra-desničara.

Tužno je bilo sinoć gledati Marka Đurića, Sinišu Malog, Anu  Brnabić, Maju Gojković, ili Crnu Udovicu, suprugu Olivera Ivanovića, kako poltronski aplauzima i skandiranjem Srbiji prekidaju obraćanje Aleksandra Vučića, koji i dalje, kao nekrunisani kralj manipulacije, i dalje vješto manipuliše brojkama i par stotina građana koji su glasali na glasačkim mjestima u Republici Srpskoj predstavlja kao ogromnu podršku od 90%.  Jednoumlje nije dobro ni za jedno društvo, a posebno ne za razorana društva na Balkanu u kojima ne postoje snažne institucije koje će postavljati barijere, štiti interese zajednice, naroda i društva.

Činjenica da Vučić odlučio da u prvu posjetu posle izbora putuje u Vašington, jasno je ko je čiji igrač, ko ima kakva očekivanja i zadatke. Zapad se pravi slijep i ne primjećuje korupciju, afere, progon neistomišljenika, zarobljeno pravosuđe, cenzuru i strogu kontrolu medija i televizija sa nacionalnom frekvencijom, zloupotrebu institucija, kršenje ljudskih i građanskih prava i osnovnih demokratskih principa. Zapad očekuje da Vučić uskoro de fakto prizna nezavisnost Kosova potpisujući „Pravno obavezujući sporazum“ i omogući ulazak i fotelju Kosovu u Ujedinjenim nacijama, te dodatno približi Srbiju NATO paktu. Vučić radi posao i ispunjava obaveze, zato dobija podršku, kredite, gleda mu se kroz prste i toleriše mnogo toga, pa i farsa zvana parlamentarni izbori i jednoumni uniformisani parlament po mjeri jednog čovjeka. Ne bih zvučao kao pesimista, ali bojim se da se Srbiji i Srbima me piše dobro sve dok slijede slijepe bože, ponižavajući i stavljljjući po strani intelektualce i institucije.

 

Nebojša Vukanović