palpal

Elektroprivreda RS puca ali i prima nove radnike

rite_gacko.jpg

Elektroprivreda puca ali i prima nove radnike

Sistem Elektroprivrede Republike Srpske nalazi se u alarmantnoj situaciji jer je proizvodnja struje gotovo prepolovljena, a sva proizvodna preduzeća, prije svega termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, opterećene su velikim dugovima i neplaćenim potraživanjima. Zbog remonta u nevrijeme RiTE Ugljevik će više mjeseci biti van pogona, male količine padavina i loše hidrologija dovele su hidroelektrane u katastrofalno stanje pa je proizvodnja prepolovljena. Uprkos tome HET bahato troši milione maraka na nepotrebna renoviranja, zamjenu klima uređaja, računara, kamenih stepenica, pločica, fasada uzimajući skupe kredite kod komercijalnih banaka kako bi platio nepotrebne radove.

I dok Elektroprivreda Republike Srpske uvozi struju i preživljava najteže dane od svog osnivanja, umjesto da štednjom i racionalizacijom pokušaju smanjiti troškove i izaći iz velike krize, rukovodsto predvođeno direktorom Željkom Kovačevićem naredne sedmice planira dovesti novi kontigent partijskih komesara. Prema našim saznanjima već od ponedeljka u sjedište Elektroprivrede RS u Trebinju doći će deset novih radnika. Nakon što su oštra novinarska pera, ugledni profesori i odbornici snažno ojačali Sektor za odnose sa javnošću, direktor Kovačević namjerava adekvatno ojačati i druge sektore Elektroprivrede intelektualcima sa prestižnim diplomama iz Gacka i Širokog Brijega.

Nakon što je poskidao glave direktorima u RiTE Gacko i HE na Drini u Višegradu, kako bi imao potpunu kontrolu nad elektro-energetskim sektorom i partijom na izborima naredne godine, Laki Lučijano Petrović namjerava da smijeni i direktora Elrktroprivrede RS Željka Kovačevića. Zloglasni Kovčević, koga ćemo dugo pamtiti po vozikanju lažnog srpskog električnog automobila sa pajtosom Draganom Vučetićem i koji je tokom svog ministarskog i direktorskog mandata uništio i u prah pretvorio sve što je dotakao, je ipak nešto tvrđi orah i ima jaku zaleđinu unutar Partije, prije svega u liku i (ne)djelu Nebojše Radmanovića.

Trebinjski Laki Lučijanu koristi poziciju kontrolora novčanih tokova Elektroprivrede RS i gen-seka Partije, koja funkcioniše na klasičnim mafijaškim principima, pa se ne bi trebalo začuditi ako od Dodika u Elektroprivredu RS uskoro stigne katil-ferman ispisan Lakijevom rukom i Kovačeviću se namakne svilen gajtan oko vrata. Sa beskrupuloznim mafijašima je teško biti neprijatelj, a još teže prijatelj. To je na svojoj koži najbolje iskusio Marko Mitrović koji je godinama vukao za sobom i gurao Lakija Petrovića, da bi mu ovaj u odsudnom trenutku zario nož u leđa i skinuo glavu u proljeće 2014. godine kako bi zauzeo čelnu poziciju na Listi SNSD-a oktobra 2014. godine i dokopao se poslaničkog mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Jedno je sigurno, dok se mafijaši bore oko plijena on je sve manji, i sigurno je da će elektro-energetski sektor uskoro doživjeti potpun krah ako se ne promijeni način upravljanja, ne kazne i uklone mafijaške strukture koje godinama uništavaju najvažniji resurs Republike Srpske.

Nebojša Vukanović