palpal

Elektro-energetski sistem pred krahom

trafostanica.jpg

Elektro-energetski sistem Srpske pred krahom

Elektroprivreda Republike Srpske nalazi se u velikim problemima, i trenutna proizvodnja struje kreće se između 25 do 30% od ukupnog kapaciteta. Iako je kapitalni remont Rudnika i termoelektrane Ugljevik trebao biti završen do 1-og oktobra, zbog problema sa generatorom najveći proizvođač u Srpskoj struje i dalje je van pogona. Remont postrojenja je očito predimenzioniran i nije dobro pripremljen, nisu obezbjeđena ni sva neophodna sredstva pa je došlo do velikih kašnjenja i problema. RiTE Ugljevik je već četvrti mjesec van pogona, u prvih 6 mjeseci zabilježen je poslovni gubitak od 22,5 miliona maraka, i nema sumnje da će se do kraja godine gubitak popeti na najmanje 50 miliona maraka.

Nosilac proizvodnje i kakve-takve stabilnosti sistema trenutno je Termoelektrana Gacko. Ipak zbog lošeg kvaliteta uglja i pogonske spremnosti, RiTE Gacko umjesto projektovanih 300 proizvodi 220 megavata električne energije. Nedavno je došlo do ispada i zastoja na RiTE Gacko zbog kvara na ošljakivaču, koji je uzrokovan zemljom na deponijama uglja. Zbog loše hidrologije Hidroelektrane na Trebišnjici, Drini i Vrbasu su u očajnoj situaciji i potpuno van pogona. Zbog toga je Elektroprivreda Srpske primorana da uvozi između 250 i 300 megavat-časova električne energije po trenutnoj cijeni od oko 80 maraka po megavatu, pa je dnevni uvoz otprilike oko 500 000 maraka.

Zbog višegodišnjeg kriminalnog rukovođenja elektro-energetskim sistemom, koji se pretvorio u prćiju i bankomat vladajuće oligarhije i povezanih tajkuna, besmislenih namještenih tendera i slabe proizvodnje električne energije većina proizvodnih preduzeća u Holdingu Elektroprivrede RS bori se da održi likvidnost. Milionska dugovanja prema dobavljačima se gomilaju, a činjenica da HET na računima ima svega 10-ak hiljada maraka i da ne može da plati ni telefonske račune najbolje pokazuje svu ozbiljnost situacije. Uprkos tome niko od odgovornih ne razmišlja kako da se riješe nagomilani problemi i oporavi uzdrmani elektro-energetski sistem, već se samo vodi računa ko će progurati svoju „dvorsku firmu“, namjestiti tender i očerupati ono malo što je ostalo od sistema koji bi trebao da bude stub razvoja Republike Srpske.

Svi pokušavaju da love u mutnom, a cjelokupunu situaciju želi da iskoristi i Luka Petrović, koji pokušava da sat teret za teško stanje i krah sistema prebaci na direktora Željka Kovačevića i skine mu glavu kako bi do izbora svog šuru Iliju Tamindžiju postavio za generalnog direktora Elektroprivrede RS i omogućio mu da osvoji poslanički mandat u Predstavničkom domu PS BiH.

Nebojša Vukanović