palpal

Elektro-energetska preduzeća KRIJU finansijske izvještaje

Banjalucka berza odgovor Nebojsa Vukanovic.png

Elektro-energetska preduzeća KRIJU finansijske izvještaje o poslovanju

Većina proizvodnih elektro-energetskih preduzeća u Republici Srpskoj krije katastrofalne rezultate poslovanja i nije Banjalučkoj berzi dostavila Izvještaje o finansijskom poslovanju za prvih 6 mjeseci 2017. godine, iako su obavezni po zakonu. Samo su distributivna preduzeća, te HE na Vrbasu i HE na Drini dostavile i objavile Izvještaje o finansijskom poslovanju za pola godine, a nakon što smo obavjestili javnost da su HE na Drini za 6 mjeseci ostvarile rekordan gubitak od 4,3 miliona maraka, ostala preduzeća su stopirala slanje izvještaja.

Iako su opomenuti od službenika Banjalučke berze i Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, Elektroprivreda Republike Srpske, Hidroelektrane na Trebišnjici, Rudnici i termoelektrane Gacko i Ugljevik nisu dostavili Finansijske izvještaje, jer prema našim saznanjima njihovi gubitci samo za prvih 6 mjeseci ove godine premašuju 50 miliona maraka. Da javna preduzeća krše zakon i da nisu dostavili Finansijske izvještaje potvrdila nam je i portparol Banjalučke berze Adrijana Cvijetić. „Banjalučka berza nije dobila navedene izvještaje. Mi ne smijemo držati kod sebe nikakve informacije, čim nešto dobijemo to i objavimo na sajtu. Navedena preduzeća smo opomenuli da nisu dostavili izvještaje, a Komisiju za hartije od vrijednosti obavijestili u skladu sa propisima ko je dostavio polugodišnji finansijski izvještaj. Dalje više ništa nije u nadležnosti Banjalučke berze. Mi očekujemo da će oni te izvještaje dostaviti, jer su do sada to činili” navodi se u Dopisu koji smo dobili sa Banjalučke berze.

U Elektroprivredi RS i njenim zavisnim preduzećima, koji su u sastavu Holdinga, nastupila je kataklizma, a uprkos teškoj situaciji, velikim dugovanjima, kreditima i neplaćenim obavezama, partijski poslušnici ne prestaju da namještenim tenderima i suludim javnim nabavkama izvlače milione maraka u crne fondove režima i džepove tajkuna.

Najteža situacija je u Termoelektrani Gacko, koja je još prošle godine premašila dug od 150 miliona maraka, a u stopu je prati RiTE Ugljevik te HET koji je nedavno uzeo 10 000 000 maraka novog kredita kako bi isplatio plate radnicima. Direktori elektro-energetskih preduzeća su iz vrha vlasti dobili nalog da manipulišu brojkama, prikriju stvarne rezultate poslovanja i ne objave Finansijske izvještaje kako bi se od javnosti sakrili katastrofalni podaci koji pokazuju da je nekadašnji gigant i okosnica razvoja Srpske na koljenima. Udari na Šnjegovu i revizore nisu nimalo slučajni, već predstavljaju samo nastavak sistematskih udara na institucije kako bi režim lakše manipulisao građanima.

Kuda sve ovo ide najbolje pokazuje činjenica da Bobar banka 2012. godine, i svih narednih godina sve do likvidacije, nije prihvatila i objavila Revizorski izvještaj, jer se navodno pokojni Gavrilo Bobar i Uprava nisu slagali sa mišljenjem i nalazima revizora. Na taj način su kupili vrijeme dodlože bankrot i likvidaciju koji je davno trebao da se dogodi. Isto to sada radi Vlada i nesrećna premijerka, koja tvrdi da se ne slaže sa revizorom iako su brojke i činjenice neumoljive, i eventualno smjenom revoizora ruši Republiku Srpsku i njene institucije. Primjer Bobar banke nam potvrđuje da se suvišno pitati kuda sve ovo vodi, jer je svima jasno da bahati režim svojim jeftinim predstavama i manipulacijama pokušava samo da kupi još neko vrijeme, odlaže kolaps i banrot u koji nas razbojnička banda slijepo vodi punu deceniju.

Nebojša Vukanović

Nebojša Vukanović