Ексклузивно учествовање посланика Јана Шкобернета са спорним предсједником РС Милорадом Додиком

Објављујемо писање словеначке штампе о везама појединих словеначких политичара и тајкуна са Милорадом Додиком, кога називају спорним, корумпираним, повезаним са организованим криминалом и подземљем. Слловеначка НОВА ТВ 24 пише о везама старе УДБЕ, њених службеника који су постали утицајни политичари и тајкуни на простору бивше Југославије, и пословима Младена Миланкоивћа Која у Словенији, чије је предузеће МГ Минд постало власник велике Компаније за цесте у Љубљани.

Ексклузивно погледајте – учествовање посланика Јана Шкобернета и његовог оца тајкуна Марка Шкобернета, са спорним предсједником Републике Српске Милорадом Додиком

     Члан Социјалдемократске партије Јан Шкоберне и његов отац Марко Шкоберне – тајкун слона и сувласник Есотецха – присуствовали су новој години пред председником Републике Српске Милорадом Додиком, оптуженом за бројне случајеве корупције. Република Српска се сматра правим пословним рајем словеначке левице – често су градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, бивши агент Удбе и лобиста Драго Исајловић и чак председник словенског државног холдинга Дамјан Белич.

Југославија је била уништена, а све што је остало од ње је стара мрежа оперативаца бивше УДБЕ и политичара, који који су били новоформирани, преобучени и преузели су власт, а тиме и операције. Један од њих је у Републици Српској, садашњи предсједнику Републике Милорад Додику, политичар који цијелу вјечност влада овим ентитетом, и који је типичан примјер повезаности власти са подземљем и организованим криминалом.

Словенија није била много другачија због лустрације, с обзиром да су старе снаге након пораза Демоса, поново преузеле власт и држе је у својим рукама. Исти људи који су на власти у бившим републикама Југославије и Словенији, преко бивше УДБЕ, учествовали су у службеним дужностима и вођењу државе, а сада савршено сарађују кроз своја бивша удружења, а повезују их само пословни интереси и новац

Укључене су социјалне демократе

Неколико дана пре нове године, на Фејсбук страници „Срце за Српску“ објављена је фотографија словеначког посланика Социјалдемократске странке Јана Шкобернета и његовог оца, тајкуна и сувласника компаније Екотех, Марка Шкобернет, са председником Републике Српске Милорадом Додиком који је организовао хуманитарни догађај. Поред фотографије пише „Председник Додик је са словеначком делегацијом, који подржава хуманитарну кампању – Са љубављу храбрим срцима „, стоји на овој фејсбук страници. Данас, на број 1411, можете разговарати са Јаном Шкобернетом, чланом Словеначког парламента. Хвала вам, пријатељи Срба из Словеније.“ Наравно, добротворна организација је често само покривач за везе између многих политичара и привредника, па смо Јанку и Марку Шкобернету послали питања о пословним везама Есотеха и Владе Републике Српске Републике, али од њих нисмо добили никакве одговоре.

  Проналажењем веза презимена Шкобернет и Додика проналазимо пословне везе између мариборске грађевинске компаније ЦПМ и Републике Српске. Директор ЦПМ путева у Марибору, које су сада у стечају, био је Јанеза Шкоберне. 2010. године, Влада Борута Пахора обећала је 300 милиона евра вриједан уговор за изградњу аутопута између Бањалуке и Добоја, али посао није реализован због неадекватних банкарских гаранција. (Словеначки ЦПМ је био ангажован и на пробијању тунела Чемерно, али је компанија отишла у стечај, оставила милионска дуговања према добављачима и подизвођачима, те није испунила обавезе и послове који су били авансно уплаћени).

Удбаш Исајловић је успешан грађевински радник у Босни и Херцеговини

Традиционално добре односе са Републиком Србијом такође има и бивши агент Службе државне безбедности УДБЕ, лобиста и власник бројних компанија Драго Исајловић. Портал Плус је раније писао да је Исајловић власник СГП Горењца, који је оснивач и сувласник двије друге компаније – Горење инжениринг, д. о. о. и НЕ-МУ, д. о. о., основана 1996. године. Сувласник последњег је Елмонт, д. о. о, из босанског Жепча, а његова примарна дјелатност је изградња бензинских станица, терминала и рафинерија. Све бензинске станице су израђене искључиво за Петрол БИХ Оил Цомпани, босански огранак словеначког Петрола. Поред тога, познато је да је Исајловић снажан утицај на државни Петрол.

Словеначки медији су индиферентни према мафијским везама

Према писању Пожарипорта, пословне везе у Републици Српској такође се односе и на предсједника Надзорног одбора Словеначког државног холдинга Дамјана Белича, које има са фирмо Центурион у Бијељини. Ради се о приватној сигурносној агенцији која је такође финансирана државним новцем, који је, према босанским медијима, подржава и Додик.

L

У каравану словеначких политичара и утицајних фактора везаних за Балкан, а посебно Додикову Републику Србију, је и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, који је  оптужен за подмићивање и сексуално узнемиравање. Градска комунална компанија КПЛ Љубљана већ је продата контроверзној компанији МГ Минд која се налази на црној листи Светске банке, Европске банке за обнову и развој и Интерамеричке развојне банке.  Власник компаније МГ Минд из Бања Луке,  који користи непоштене пословне праксе и због тога се налази на црним листама, је познати бањалучки тајкун Младен Милановић Каја, који је такође из уског круга људи и сарадника  Милорада Додика.

Петер Труден