Ekskluzivno: ABBa stiže u Elektroprivredu RS

abba.jpg

Ekskluzivno: ABBA stiže u Elektroprivredu RS

ABB-a stiže u Elektroprivredu Republike Srpske da pokuša spasiti posrnulog giganta. Nažalost brojnih fanova, ne radi se o ponovnom okupljanju kultne švedske grupe već o nadaleko poznatoj Ani Bokonjić Buha. Nakon kratkog predaha od nove predizborne kampanje SNSD-a, trebinjska ABB-a je teška srca odlučila da napusti novinarske vode i pokuša popraviti poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske. Za 1. decembar i svečani doček u Elektroprivredi već se čisti i glanca čuveni crveni partijski tepih preko koga samo odabrani kadrovi mogu načiniti svoje početne male korake u novoj službi, ali velike korake za cjelokupan elektro-energetski sistem.

Trebinjski vrijedni „multipraktik“ bio je angažovan na više frontova, i uspjela je istovremeno da vodi kampanju dvojcu iz HET-a, Luki Petroviću i direktoru Gordanu Mišeljiću, i bude novinar u više medijskih kuća. Nakon što je uspješno obavila sve partijske zadatke i doprinjela izbornoj pobjedi SNSD-a, ABB-a je odlučila da da doprinos oporavku Elektroprivrede RS. Laici bi pomislili da je Ani posao namješten jer je primljena bez konkursa kao i ostali članovi SNSD-a i crvene koalicije, ali oni ne znaju da bi raspisivanje konkursa dovelo do velike trke za kadrom i sličnih konkursa u HET-u, Regulatornoj agenciji, Elektro-hercegovini i ostalim javnim preduzećima jer bi svi željeli da pridobiju velikog univerzalnog eksperta. Zbog toga je g-din Kovačević ABB-u primio bez konkursa sa ciljem da ekspert doprinise krovnom rješavanju problema u matičnom preduzeću, a da se onda uspjeh prelije i pozitivno odrazi na poslovanje svih zavisnih preduzeća u sistemu. Trenutno sva elektro-energetska preduzeća posluju u minusu, a Bokonjićka ima zadatak da iznova kolektivno preumni mase, i duboki minus predstavi javnosti kao veliki plus.

Nažalost ABB-in prelazak u Elektroprivredu RS ostaviće rupu i veliku prazninu u lokalnom novinarstvu. Dugi niz godina Bokonjićka je hrabrim i objektivnim istraživačkim pričama, ukazivanjem na nepravde, probleme i društvene anomalije postavljala moralne i novinarske standarde, i ostavila neizbrisiv trag u pisanom i televizijskom novinarstvu. Lično sam se u više navrata uvjerio da kod nje nema emocija i pristrasnosti, i da je spremna kao predator i lešinar da se obruši na ranjenu osobu čim osjeti krv. Mudra i sposobna ABB-s uspostavila je novo pravilo – zgazi slabijeg uvuci se jačem, snažno udarajući na slabije kako bi se dodvorila moćnim. Iako su je nekada zvali „mali Vukan“, jer je jedno vrijeme pokušala da kopira moj rad, ABB-a je o nakon izbornog poraza moje Liste napravila čitav serijal priloga „Sva lica Nebojše Vukanovića“, demonizujući i ismijavajući mene i moju prodicu jer sam nakon protjerivanja iz Hercegovine otišao u Sarajevo. Bio sam iznenađen naglom mutacijom i novim, do tada vješto prekrivenim licem bivše koleginice sa kojom sam godinama radio, i koja me je uporno udarala po gipsu i slomljenoj nozi umjesto da mi ispruži ruku i pomogne da ustanem.

Tek sada kada je nakon drugih izbora konačno riješila sve probleme u široj porodici shvatio sam u kakvoj sam bio zabludi, i da je njeno makijavelističko presvlačenje i uklapanje pobjedniku bio planiran i mudar potez. Trebinjska ABB-a uspješnu novinarsku karijeru je počela uz ABB-in hit „Money, money, money (novac, novac..) a simbolično je završava sa poslednjim singlom švedske kultne grupe „ The Winners takes in all“ (pobjednik nosi sve).
Predlažem da se u njenu čast i čast Pobjednika od naredne godine, na dan njenog svečanog povlačenja iz novinarstva 1-og decembra, uvede posebna nagrada „ABB-a“ za najsnalažljivijeg i najpragmatičnijeg novinara koji je za kratko vrijeme na poseban način dao izrazit doprinos zloupotrebi i gaženju novinarske profesije zarad ličnih interesa. Luka i elektro-energetski sektor bi u znak zahvalnosti trebali obezbjediti značajnija sredstva i za novčani dio nagrade, te sposobnom multi-praktiku organizovati predavanja širom Republike Srpske kako bi mladima ličnim primjerom posvjedočila kako za kratko vrijeme mogu da se uklope u nakaradni sistem i riješe sve egzistencijalne probleme.

Nebojša Vukanović