palpal

Ekološka svijest

Iako živimo na jednom od klimatski najprijatnijih i prirodno najljepših dijelova Evrope, zbog nedostatka ekološke svijesti, nemara i zagađenja životne sredine, sve više se neodgovornim ponašanjem uništavaju prirodne ljepote. Nažalost svjedoci smo da se šume prekomjerno sjeku, da se malim hidrocentralama uništavaju brojni rječni tokovi, smeće odlaže na svakom mjestu te se tako nepotrebno zagađuje životna sredina. Često se uz prometne saobraćajnice, i stajališta pored izvora vode, nalaze velike deponije smeća koje iza sebe ostavljaju neodgovorni putnici.

Divlje deponije uz puteve, izvore vode i ulaske u veće gradove umnogome stvaraju ružnu sliku i loš utisak na goste i turiste. Svakako da bi u narednom periodu lokalne zajednice, ekološka udruženja i Putevi Srpske trebali sprovesti jednu veliku akciju čišćenja smeća i uklanjanja divljih deponija uz saobraćajnice, te postaviti znakove upozorenja i veći kanti za smeće na mjestima gdje se zaustavlja veliki broj automobila i ljudi. Promjena svijesti i nekih navika je dugotrajan proces, ali važno je da se stvari pokrenu, i u saradnji sa istinskim ekološkim organizacijama da veći doprinos zaštiti prirode i životne sredine.  Poseban je važan rad sa djecom, česti izleti đaka u prirodu, i njihovo aktivnije učešće u društveno-odgovornim akcijama.   

Poražavajuća činjenica je da se deponije smeća nalaze čak i na Tjentištu i Nacionalnom parku „Sutjeska“, koji bi svojim prirodnim ljepotama i bogatsvom trebao da bude jedan od najreprezentativnijih bisera Republike Srpske.  Nažalost rušenje svih norma u društvu jedan je od uzroka nedovoljne ekološke svijesti kod većine građana. Uz vrlo malo truda i finansija mogu se napraviti veliki pomaci, pase treba nadati da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke, i da će sadašnja generacija imati malo više odgovornosti prema generacijama koje dolaze.

 

Nebojša Vukanović