Efikasna država – Uredbe sutra stupaju na snagu

Iako često kritikujemo administraciju da je troma i neefikasna, nekada znaju da iznenade i reaguju brzinom svjetlosti, kada je to u interesu režima. Tako je večeras u Službenom glasniku Republike Srpske objavljena Uredba o zabrani izazivanja panike i nereda, kojom se želi ugušiti sloboda izražavanja i pritisak na medije i slobodne novinare. Euroblic i portal Srpskainfo objavili su detalje pa pročitajte šta piše u Uredbi koju je danas potpisala Željka Cvijanović, nakon sastanka na bezbjednoj distanci sa čelnim ljudima Republike Srpske.

Evo šta piše u Uredbi predsjednice Republike Srpske o zabrani izazivanja panike i nereda

Zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir, ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa, drugih institucija ili organizacija koje vrše javna ovlaštenja.

Zabrana iz stava 1. ovog člana odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih slilčnih sredstava.

To je navedeno u Uredbi sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koju je danas donijela predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kada je riječ o sankcijama, za kršenje ove Uredbe kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM, pravno lice novčanom kaznom od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna osoba u pravnom licu biće kažnjena novčano od 1.000 do 3.000 maraka.

Budući da je Uredba upravo objavljena u Službenom glasniku RS, stupiće na snagu dan kasnije, dakle sutra, a kako piše u njoj, na potvrdu Narodnoj skupštini RS biće podnesena čim parlament bude u mogućnosti da se sastane.

Ova uredba je donesena na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a predsjednica Cvijanović se prije njenog donošenja konsultovala sa rukovodstvom Vlade i Narodne skupštine Srpske.