Dzombiceva prehlada

dodik i dzombic2.jpg

Džombićeva prehlada

Gledajući prije nekoliko mjeseci gostovanje Aleksandra Džombića na RTRS-u i intrevju koji je vodio sa voditeljkom Vanjom Furtulom pomislio sam da bi premijer uskoro mogao da se prehladi ili da ga „uhvati“ išijas. Bio sam prijatno iznenađen otvorenošću voditeljke koja je svojim neugodnim pitanjima i upornim instistiranjem na odgovorima preznojila iznenađenog premijera koji očito nije očekivao ovakav doček na „svom“ javnom servisu.
Odmah sam pomislio kako je veliki šef dao mig svojim podanicima da Džombića puste niz vodu i da ga označe kao glavnog krivca za tešku situaciju i nagomilane probleme. Nisam očekivao da će cijelu Vladu zahvatiti grip (valjda nekad saznamo da li je bio svinjski ili ptičiji) i da će više poslušnih ministara iz redova vladajuće stranke biti primorano da abdicira i prihvati odgovornost za neuspjehe i loš rad. Džombić i par njegovih saradnika je žrtvovano iako je svima jasno da oni nisu glavni krivci jer su kao lutke i marionete morali da rade po diktatu i instrukcijama koje su stizale iz Centralnog komiteta vladajuće stranke. Nakon gubitka oslonca u Srbiji i podrške koju je imao od uticajnih ambasada i stranih diplomata koje su mu pomogle da dođe na vlast, predsjednika je očito uhvatila velika panika jer je uvidio da je voda došla do ušiju kao posljedica osionosti, višegodišnjeg bahatog i neodgovornog ponašanja. Sistem je počeo da puca po svim šavovima, a očito da je predsjednik napravio listvu žrtvenih jaganjaca koji će uskoro biti izvedeni pred oltar kamera dvorskih medija i linčovani kao jedini krivci koji su tobož iza očiju oca nacije krali narod i državu. Za očekivati je da narednih mjeseci krenu masovne akcije hapšenja pojedinih funkcionera i medijske predstave koja će imati za cilj da gladne građane prevede iz carstva stabilnosti, napretka i ugodnosti u novi imaginarni i pravedni svijet borbe sa kriminalom i korupcijom.
Puno je kredita ispucano, lažni patriotizam i referendumsko predizborno srbovanje je izlizana traka na koju se više ne mogu upecati naivni glasači, pa je potrebno napraviti novi spin za kratko vrijeme. Za povjerljiv posao uvijek se biraju najodaniji saradnici koji su spremni na sve žrtve kako bi se sačuvalo carstvo koje je mukotrpno stvarano 20 godina. Uz to za očekivati je da se po modelu rijeke Drine i predavanja prirodnog bogatstva u ruke multinacioanlnih kompanija obezbjedi podrška još nekih uticanih zemalja, pa da tako Turci počnu graditi naše auto-puteve sreće i zadovoljstva, ili da Rusi iz semberskih naftnih polja počnu praviti cjevovod do evropskih industrijskih centara.
Nova lica u nakaradnom sistemu i u bilo kom pakovanju ne mogu napraviti nikakav iskorak, pa je suludo očekivati bilo kakav napredak i poboljšanje života kod većine građana koji vode život na ivici. Iskreno se nadam da novi prosti plan obmane, koji se lako može prozreti iz aviona, ovaj put neće prevariti potrebnu većinu.

Boks 1: Grip koji je zahvatio Vladu mogao bi imati kontraefekat, napraviti raskol i mnoštvo nezadovoljnih u CK SNSD, i umjesto ojačanja oslabiti vladajuću stranku. Možda predstojeća hapšenja stvore i odlične svjedoke saradnike u nekom budućem vremenu koji će spašavajući svoju glavu biti spremni da progovore o uigranim poslovnim šemama i kombinacijama, dvorskim firmama, švajcarskim, kiparskim i njemačkim tajnim računima…

Nebojša Vukanović