Џакула у маказама превозника и шпедитера

Директор Миро Џакула и руководство Управе за индиректно опорезивање БиХ су снажно уздрмани, јер је разоткривен њихов подли покушај преваре, склапања штетног уговора и измјештања терминала на локацију приватне дворске фирме, блиске СНСД-у, и пали су у воду сви покушаји обмане и одбране неодбрањивог. Чињеница да је само једна фирма у власништву Митра Перића доставила понуду за нови терминал полазала је да су били тачни сви детаљи намјештања посла, који су раније изнесени у јавности, и да Џакула покушава да 3 милиона марака годишње пребаци умјесто на рачун УИО БиХ на конто приватне фирме.

Службени гласник БиХ јасно потврђује да је Управа за индиректно опорезивање БиХ дужна да обезбеди нормалан рад и функционисање граничних прелаза и терминала, и да је Џакула обмануо јавност тврдњама да тобоже нема средстава за ангажовање чистачица и одржавање хигијене на Рачи. Директор УИО БиХ покушава да купи вријеме и одлаже састанак са шпедитерима и превозницима због годишњих одмора, мислећи да ће тако разбити незадовољство и отпор, али се очито преварио у процјени.

Шпедитери и превозници данас настављају протест и блокаду Раче, и одбили су понуду Џакуле да разговор о терминалу воде после годишњих одмора. Истрајни су у намјери да одбране државни терминал и спријече измјештање на локацију приватне фирме, и јасно је да неће одустати од протеста и блокада све док Џакула не устукне и одустане од штетног посла.

Миро Џакула и његови ментори из СНСД-а, ХДЗ-а и СДА су у великим проблемима јер нису очекивали снажан отпор јавности, превозника и шпедитера, и једини начин да из проблема изађу је да пониште јавни позив, уреде и адаптирају постојећи терминал на Рачи и одустану од склапања штетних уговора! У противном протести ће се радикализовати, а многе прљавштине, афере изаћи на видјело јер се многи цариници и радници Управе противе овом, али и другим штетним пословима, и спремни су да проговоре.

Небојша Вукановић