palpal

Džakula u makazama prevoznika i špeditera

Direktor Miro Džakula i rukovodstvo Uprave za indirektno oporezivanje BiH su snažno uzdrmani, jer je razotkriven njihov podli pokušaj prevare, sklapanja štetnog ugovora i izmještanja terminala na lokaciju privatne dvorske firme, bliske SNSD-u, i pali su u vodu svi pokušaji obmane i odbrane neodbranjivog. Činjenica da je samo jedna firma u vlasništvu Mitra Perića dostavila ponudu za novi terminal polazala je da su bili tačni svi detalji namještanja posla, koji su ranije izneseni u javnosti, i da Džakula pokušava da 3 miliona maraka godišnje prebaci umjesto na račun UIO BiH na konto privatne firme.

Službeni glasnik BiH jasno potvrđuje da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da obezbedi normalan rad i funkcionisanje graničnih prelaza i terminala, i da je Džakula obmanuo javnost tvrdnjama da tobože nema sredstava za angažovanje čistačica i održavanje higijene na Rači. Direktor UIO BiH pokušava da kupi vrijeme i odlaže sastanak sa špediterima i prevoznicima zbog godišnjih odmora, misleći da će tako razbiti nezadovoljstvo i otpor, ali se očito prevario u procjeni.

Špediteri i prevoznici danas nastavljaju protest i blokadu Rače, i odbili su ponudu Džakule da razgovor o terminalu vode posle godišnjih odmora. Istrajni su u namjeri da odbrane državni terminal i spriječe izmještanje na lokaciju privatne firme, i jasno je da neće odustati od protesta i blokada sve dok Džakula ne ustukne i odustane od štetnog posla.

Miro Džakula i njegovi mentori iz SNSD-a, HDZ-a i SDA su u velikim problemima jer nisu očekivali snažan otpor javnosti, prevoznika i špeditera, i jedini način da iz problema izađu je da ponište javni poziv, urede i adaptiraju postojeći terminal na Rači i odustanu od sklapanja štetnih ugovora! U protivnom protesti će se radikalizovati, a mnoge prljavštine, afere izaći na vidjelo jer se mnogi carinici i radnici Uprave protive ovom, ali i drugim štetnim poslovima, i spremni su da progovore.

Nebojša Vukanović