palpal

Džaba je Dobro krečio

dobro.jpeg

Džaba je Dobro krečio

Kao svoj najveći uspjeh tokom osmogodišnjeg mandata, bivši SNSD-ov načelnik Trebinja Dobroslav Ćuk uporno je isticao skidanje sankcija koje su SAD uvele Trebinju i Božidaru Vučureviću, i otvaranje grada za strane invenstitore i projekte. Izgleda da je Dobro džaba krečio, jer je njegov nasljednik Luka Laki Lučano na mala vrata de fakto vratio američke sankcije, i zatvorio vrata koja je Dobro odšrkrinuo prije desetak godina. Na sramotu mnogih Trebinjaca na važnim funkcijama, prije nekoliko godina ruski ambasador Petar Ivancom više dana je proveo u Trebinju a da ga niko od nadležnih nije pozvao i dostojno ugostio, da bi sada i ambasadorka najmoćnije sile svijeta naišla na zatvorena gradska vrata. Luka ne samo da nije našao za shodno da odvoji pola sata vremena za uticajnog gosta i pokuša da obezbjedi podršku i neki projekat koji bi bio važan za građane najjužnijeg grada Srpske, već je čak oštro kritikovao članove svoje stranke koji su smogli hrabrosti da se susretnu i razgovaraju sa Morin Kormak.

Iako na prvi pogled bojkot američke ambasadorke od strane gradonačelnika Trebinja ne izgleda suviše ozbiljno i sa krupnim posledicama, ne treba sumnjati da će Kormakovu slijediti mnogi uticajni ambasadori zapadnih zemalja, i da će mnoge važne diplomate, organizacije i projekti tiho zaobilaziti Trebinje u širokom luku. Bespotrebno solidarisanje gradonačelnika sa otuđenim predsjednikom Srpske, koji tokom svog mandata nije uradio ništa za Trebinje osim što je iz njega odnio desetine miliona maraka od struje, nanijeće nam veliku i dalekosežnu štetu koju ćemo dugo vremena otklanjati.

Božidar Vučurević, kao jedan od važnih članova vladajuće koalicije sa svojih 20-ak glasova značajno je doprinio Lukinoj pobjedi, ali se nametnuo kao ključni ideolog i Lukin savjetnik. Božidarove retrogradne ideje Luka je objeručke prihvatio, i to se može primijetiti posmatrajući rad nove Lukine administracije. Božidar nije bio puno obrazovan ali je bio prirodno mudar i nastojao se okružiti pametnim i obrazovanim ljudima i formirati tim koji će znati da radi povjeren posao. Imao je Božidar dosta propusta i grešaka, kao i svako ko se nađe na odgovornoj funkciji u teška vremena, ali kad je nakon prvih višestranačkih izbora došao na vlast nije mačom posjekao i smijenio sve stare kadrove a doveo neobrazovane i nesposobne neznalice. Božidar je u starosti očito posenilio, pa sada skupa sa Lukom vraća Trebinje više decenija unazad.
Da ipak vrijedi vršiti pritisak na nervoznog Lakija i kritikovati njegove sulude poteze govori i činjenica da je nakon serije tekstova i priloga grad odustao od najavljenog poskupljenja vode. Prva i mala u nizu pobjeda koja će se izvojevati u borbi za oslobođenje Trebinja od unutrašnje okupacije i terora nekolicine moćnika i tajkuna okupljenih oko Lakija Lučana.

Nebojša Vukanović