palpal

Duhovni preobražaji prepodobnog Slavka

Slavko i vladika.jpg

Duhovni preobražaji prepodobnog Slavka

Domaća javnost zatečena je razmjenom teških riječi i optužbi između trebinjskog gradonačelnika Slavka Vučurevića i vladike Grigorija. Na početku svog mandata Slavko i vladika bili su veoma bliski, dobro su sarađivali, jedni druge hvalili, i mnogi su iznenađeni iznenadnim prokretom situacije. Bolji poznavaoci znaju da je ovo samo jedan u nizu veliki Slavkovih zaokreta, kako na duhovnom, tako i na svetovnom polju.
Nekad mladi Titov pionir, skojevac i uzoran komunista, trebinjski gradonačelnik doživio je više duhovnih preporoda u svojoj karijeri. Kao i većina njegovih partijskih drugova, početkom 90-ih godina prošlog vijeka Slavko je napustio KPJ, sakrio crvenu partijsku knjižicu i umjesto sjednice Komiteta počeo da posjećuje crkve i hramove. Sa napredovanjem u karijeri povećavao se broj odlazaka u crkvu i blizina oltara, jer je za uspon bilo jako važno biti na oku preosveštenom vladiki Grigoriju.
Nakon pobjede na lokalnim izborima prepodobni Slavko kao pravi hrišćanin prvo je obišao radove na obnovi Sabornog hrama u Mostaru i tom prilikom razgovarao sa hercegovačkim vladikom Grigorijem. Znajući kakvu moć, veze i uticaj ima vladika, i nadajući se da će mu pomoći da relaksira odnose sa Banjalukom i političkim centrima moći, Slavko je dobro saslušao vladikina uputstva, zaboravio vatrene predizborne govore i na Dučićevim večerima i ostalim događajima počeo da besjedi o sabornosti, jedinstvu, zajedničkim naporima… Vladika je zaboravio pištaljke, zvižduke i nepristojno ponašanje na prošlogodišnjoj slavi grada, i kao nekada sa Dobrom postao blizak drugar i sa novim gradonačelnikom. Slavko se revanširao Nacrtom budžeta grada za 2012. godinu u kome su znatno povećana sredstva namijenjena Eparhiji, eparhijskoj Narodnoj kuhinji, asfaltiranje novog puta do Petropavlovog manastira planirano je 150 000 maraka…
Vladika je pomogao Slavku da formira novu vlast i skupštinsku većinu, srdačno mu preporučio nekoliko pouzdanih i provjerenih kadrovskih rješenja i ljubav je cvjetala sve dok u grad nije došao njegov stari počasni građanin. Slavko je bio razočaran što nije bio pozvan da zajedno sa vladikom i predsjednikom Dodikom na visokom nivou u hotelu „Platani“ i manastiru razgovara i u duhu sabornosti traži rješenja, pa je izrazio sumnje da je predsjednik žena bez suknje koja nema ništa među nogama.
Povlačenje pitanja utvrđivanja stanja Dodikovog međunožja zahladilo je odnose gradonačelnika i preosveštenog vladike koji je ipak izabrao stranu starog i moćnijeg prijatelja, a Slavkovi nastupi i besjede sve su manje bili produhovljeni. Veliki sastanak u Elektroprivredi nije relaksirao situaciju, a gradonačelnik je doživio novi duhovni preobražaj. Pozivanje „neškolovanog proizvođača rakije“, kako je vladika ranije nazvao Tomislava Nikolića, i davanje titule novog počasnog građanina u potpunosti je prekinulo odnose dva bivša drugara, a netrpeljivost je kulminirala nakon vladikinih besjeda i kritika čelnika gradske vlasti.
Kod nas se ništa ne dešava slučajno i spontano, pa bi vladikine besjede i Slavkovi prepoznatljivi odgovori mogli da nam otkriju šta je prava pozadina ovog sukoba. Očito je da su i Slavko i preosvešteni vladika jako nervozni. Vladika je davno izgubio kompas i ne zna u kom je pravcu Amerika, a Slavko bez novaca stisnut uz zid velikim obećanjima i željama koalicionih partnera. Nepotrebno je podignuta velika tenzija među građanima kojima je prepucavanja preko glave, i koji umjesto po skandalima koja im se lome od glavu žele da njihov grad postane prepoznatljiv po ljepoti i ugodnom životu.
Slavkovi fitilji su isuviše kratki i lako zapaljivi i bez visokih temperatura vazduha, pa je za kratko vrijeme otvorio više frontova prema Vladi, predsjedniku, vladiki, novinarima, HET-u, Elektroprivredi, pojedinim odbornicima opozicije i sopstvene koalicije…. Nadam se iskreno da Putin neće negdje slučajno pomenuti našeg Slavka, jer ako i njemu odgovori u svom stilu pa zaratimo i sa Rusijom bojim se da nam neće biti spasa. Trebinje jeste sila u usponu, ali borbe na toliko frontova ni moćna Njemačka nije mogla da izdrži.

P.S. Mlađani odbornik SDS-a Dejan Tarana stojički je otrpio vladikin napad i prijetnju da će ga vladika tesati pet godina dok od njega ne napravi čovjeka. Kako se kod nas stvari brzo mijenjaju, jer za Božićnu liturgiju u Sabornom hramu niko nije mogao ni pomisliti da će se nešto slično desiti. Omladinci Dejo Tarana i Uglješa Mrdić tokom cijele liturgije vodili su borbu ko će biti bliži vladiki, pa su mic po mic, stepenicu po stepenicu, pred početak pričešća došli do samog ikonostasa. Snimajući ih pomislio sam kako će u jednom trenutku vladiki uzeti kandilo iz ruku i početi sa bogosluženjem. Sada ih je žar iz kandila dobro opržio, i vjerovatno u dogledno vrijeme neće smjeti prići oltaru i vladikinom kandilu koje žari i pali na sve strane.

Nebojša Vukanović