Dubrovački frajeri

U poslednje vrijeme trudim se da napišem poneki tekst iz sporta, stila življenja, zdravlja i tema koje su van politike. Današnji broj Dubrovačkog vjesnika i dodatak iz mode asocirao me je da napišem jedan kratak tekst iz modne rubrike, iako moram priznati da sam laik, i slabo pratim modne trendove.                                                                           

Naime, u modnom dodatku „Moskar“ Dubrovačkog vjesnika, u rubrici poznati u điru (krugu) gradom,  izašla je fotografija tri sveštenika naše Dubrovačke parohije. Tražeći poznate, lijepo stilizovane i odjevene markantne ličnosti, fotograf Vjesnika u objektivu je uhvatio sva tri dubrovačka sveštenika, Vladana Perišića, Steva Kovačevića i đakona Miroslava Boškovića, dok šetaju ulicama Starog Grada.                                  

Moderni stajling, šalovi, marame, sakoi , kaputi i košuljice pokazuju da sveštenici u stopu prate svog vladiku Grigorija, koji će sigurno biti ponosan na svoje parohe, jer u modi, praćenju trendova i stajlingu nimalo ne zaostaju za „Gošparima“. Grigorije je prvi od naših vladika koji je u javnosti skinuo mantiju i počeo da prati visoku modu, a njega su morali da slijede podređeni sveštenici. Tako su u poslednje vrijeme umjesto po skromnosti i podvižništvu, postali prepoznatljivi po luksuzu i životu na „visokoj nozi“, a veoma mali broj njih dijeli sudbinu svojih vjernika, od kojih većina jedva preživljava.                                                        

Dubrovačka štampa nedavno je pisala i o poznatom dubrovačkom frizeru Jaku Šabadinu koji je promijenio lokaciju svog salona jer je Pravoslavna crkva značajno povećala kirije svojim zakupcima. Tako je Jako za mali iznajmljeni salon i brijačnicu u Ulici od Puča trebao da plaća čak 18 000 kuna, ili 5 000 maraka mjesečno, pa je prešao na Stradun, gdje je paradoksalno zakup prostora jeftiniji.

Nebojša Vukanović