Држава не жели да контролише Мљекару Пађени и газду Вукоја јер нема инспектора?

Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске и Инспекција рада нису жељели да на мој захтјев изврше контролу рада Мљекаре Пађени, утврде и санкционишу кршење одредби Закона о раду и права радника, јер наводно немају довољан број инспектора да изврше контролу!? Ово сулудо оправдање немоћи институција да спроводе закон и штите људска и радничка права грађана Српске дао је Зоран Микановић, помоћник дирекрора Републичке управе за инспекцијске полсове и главни републички инспектор рада, што значи да риба од главе смрди, јер ако главни републички инспектор за скоро мјесец дана не може спровести контролу једног приватног предузеће, онда је то показатељ немоћи и капитулације заробљених институција.

Најбесмисленије и најшизофреније су  у свему је што помоћник директора Микановић и сам признаје да има превелики број пријава и обраћања Инспекцији рада од стране радника којима је престао радни однос на злоупотребе послодаваца, али због неповјерења и страха не смију тврдње изнијети инспектору рада у контролома, што је показатељ неповјерења грађана у корумпиране инспекторе и институције. Дакле главни републички инспектор рада показује немоћ да спроведе закон, и након тога свака прича је сувишна, јер би било логично да они који јавно капитулирају и показују немоћ поднесу оставке и пруже прилику неуцијењеним и одговорним да покушају завесте ред и спроводити закон.

Микановић у Допису каже да су у последње двије године два пута извршене контроле у Мљекари Пађени, али да нису примјећене неправилности, и да по наводној процјени ризика контроле поново врше само код оних субјеката гдје су утврђене неправилности, и да због тога тренутно нису у могућности да наводно сада изврше нову контролу.

Утврдити кршење права радника је јако просто, јер су очигледна, и простим разговором и увидом у евиденцију лако се види колико радници Мљекаре Пађени проводе времена на послу и колико дана имају годишњег одмора. Нажалост корумпирани инспектори и институције заробљене партијским послушницима и незналицама, не могу да ураде свој посао и направе функционални систем, а овакви срамни Дописи и јавни изливи немоћи само су оголили институције како би свако могао да схвати о чему се ради.

Разлог због чега не желе, не смију или неће, да контролишу рад Мљекаре Пађени и понашање директора и власника Ненада Вукоја је у чињеници да је Вукоје близак владајућим структурама, иако покушава у јавности да остави другачији утисак, што потврђује чињеница да је на приједлог Луке Петровића и СНСД-а био члан Одбора за пољопривреду Народне скупштине Републике Српске. Поред тога његов близак рођак, из породице Вукоје, је инспектор рада у Билећи, а инспекторова супруга запослена је  управо у Мљекари Пађени, и због породичних и политичких релација Ненад Вукоје мисли да је заштићен као бијели медвјед и да може кулучити раднике до изнемоглости. Ипак уколико не промијени однос према радницима, а почео је полако да се поправља, горко  ће се покајати ако настави да искориштава тешку ситуацију, велику незапосленост и раднике који га због кршења основних људских и граднички права масовно напуштају.

Ускоро ћу објавити фотографије са заједничких друшења са шефом билећкој инспектора, настале управо у вријеме када сам поднио пријаву Инспекцији рада у Требињу,  и показати због чега се Ненад Вукоје овако односи према радницима. Ипак на овом се неће стати, и неће попустити док се не заведе ред а вајне газде-милионери не почну поштовати закон. Свакако да ће казна стићи и корумпиране инспекторе и челне људе корумпираних институција, који не желе да раде свој посао, иако су добро плаћени.

 

Небојша Вукановић