Družba i Služba uz cicvaru

Družba je družba, a Služba je Služba! Veze i prijateljstva koje uspostavi Služba ostaju trajne i neraskidive. To potvrđuju i fotografije lijepog družnja naših uglednih i uvaženih političara i privrednika proteklog vikenda u Bileći. Uz cicvaru i čašicu naši uglednici su evocirali uspomene iz prošlosti, te govorili o planovima za predstojeće izbore.                   

U društvu načelnika Miljana Aleksića i Luke Petrovića, te narodnog poslanika Radovana Vukovića bio je i Obren -Zoran Vukoje, vlasnik i osnivač Podruma Vukoje 1982. Vukoje je blizak vladajućoj oligarhiji, ali u javnosti uporno želi da prikrije svoju bliskost sa Miloradom Dodikom i čelnicima SNSD-a. Vukoje je 2008. godine od Vlade Republike Srpske dobio preko 20 hektera zemljišta u Zasad polju, širem centru Trebinja, te još 900 000 KM kredita od IRB-a, a javni sektor godinama je veliki kupac vina Vukoje. Uprkos izdašnoj pomoći Vlade, kreditima i pokolonjenom zemljištu Vukoje je nezadovoljan, i kao predsjednik Udruženja vinogradara i voćara Srpske smatra da država treba više da im pomogne!?                                                                            

Saradnja sa vlastima je na obostranu korist. Da bi ispunili želje vinarima, Hidroelektrane na Trebišnjici su izdvojile više stotina hiljada maraka za kupovinu opreme i laboratorija za kontrolu vina, rakije i dropa trebinjskim vinarima, što predstavlja klasičnu zloupotrebu. Većina trebinjskih vinara su multimilioneri, pa je čudno zašto HET njih pomaže i im kupuje opremu, umjesto da pomogne penzionerima, bolnici, brojnim udruženjima ili hitnoj pomoći kupovinom vozila…

Zanimljivo da je braneći HET i režim Obren Zoran Vukoje, po nalogu i najavi Ilije Tamindžije i Luke Petrovića, sa još nekim dvorskim vinarima pripremio sramno Saopštenje u kome trebinjski vinari krive mene kako tobože ugrožavam proizvodnju vina jer ukazujem na zloupotrebe u HET-u i Elektroprivredi RS.  

Služba radi na „jedinstvu“ i slozi svih , pa ne treba da čudi što se među uglednicima našao i bivši predsjednik Mladih SDS-a koga je Luka velikodušno imenovao za direktora agrarnog fonda. Službin „Orao“ Božidar Vučurević je primjer kako se po zadatku leti iz jednog u drugo jato.                       

Bez Službe, Partije i politike kod nas nažalost nema velikog biznisa, pa zbog toga većina privrednika i tajkuna želi da se približi vlastima i malo ogrije, a druženja uz cicvaru su dio tradicije.

Uklapaj se glavni moto većine privrednika u Hercegovini, pa iako su svjesni da nakaradna vlast vodi državu i društvo u propast ogromna većina podržava vlast, finansira kampanju očekujući tendere, kredite, subvencije.. Oni nisu svjesni da će jednog dana i oni doći na red, i da ako izgubimo državu i uništimo društvo silno bogatsvo im dolazi u pitanje..

Nebojša Vukanović